TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban így van, Magyarország 2014. évi gazdasági, pénzügyi, költségvetési teljesítménye nemzetközi szinten is elismerést vált ki. Elismerést vált ki az elemzőkben, hiszen pozitív kilátásokat jósolnak Magyarországnak és átminősítést pozitív értelemben 2015-re. Bizony, elismeri most már az IMF is, hogy a megszorítás politikája nem volt helyes, és ebben Magyarország elsőként tudott lépni és kiszabadulni a megszorítási politikából. Ugyanezt teszi az Európai Bizottság is, amikor Magyarország 2014. és ’15. évi gazdasági makromutatóit megemeli.
Lényegében Magyarország teljesítményét mindenki elismeri, egyedül belföldön csak az ellenzéki pártok képviselői kritizálják továbbra is. (Közbekiáltás a Jobbik soraiból: Meg az egész világ.) Nagyon nagy kérdés persze az, hogy az ország ezt a teljesítményt meg tudja-e tartani, vagy bizonyos értelemben tudja-e fokozni 2015-ben. Mert ha ez sikerül, akkor valóban az ország tartósan egy olyan növekedési pályára áll, amely egyértelműen a magyar családok, a magyar emberek javát fogja szolgálni.
(13.10)
Nagyon fontos dolog az, hogy a 2015. évi költségvetés, amit már elfogadott a parlament, és ezzel együtt a megalapozó törvényeket és az adótörvényeket, ez teljes mértékben azt szolgálja, hogy a 2015. évi gazdasági teljesítményünk megközelítse a 2014. évit, és hogy a 2015. évi teljesítményünkkel is Európa élvonalába kerüljünk.
Nagyon fontos, hogy folytatódik az a költségvetésihiány-politika, amit a Fidesz-kormány 2010 óta folytat, amelynek eredménye a túlzottdeficit-eljárásból való kiengedésünk.
Egyértelműen elismeri mindenki, hogy a 2015. évi költségvetés is teljesíteni fogja azt az európai uniós elvárást, hogy 3 százalék alatt legyen a hiány.
Mindenki elismeri azt a teljesítményt, hogy az adósság mértéke nemhogy megállt Magyarországon, hanem most már csökkenő pályára állt. (Dr. Schiffer András: Micsoda?!) És elismerésre méltó az az inflációs politika, amely egyébként illeszkedik az európai uniós országok inflációs számaihoz is, amely az alacsony infláció megtartását jelenti, amely egyértelműen jó hatással van a családok mindennapjaira.
És persze a legfontosabb az, hogy milyen gazdasági növekedést tud elérni az ország. Ehhez a kormány minden döntést meghozott. Alapvetően a kedvező alacsony kulcsú jövedelemadórendszert megtartotta; a társasági adózás terén marad a 10, illetve 19 százalékos adókulcs; a személyi jövedelemadóban pedig Európában is egyedülálló módon az egykulcsos, 16 százalékos adó.
Nagyon fontos az, hogy Magyarország kihasználja azokat az előnyöket, hogy 2015-ben még két ciklus európai uniós támogatása érkezik az országba, hiszen lezárul a 2007-2013. évi ciklus, de pénzügyi értelemben még támogatásokat fog kapni az ország, és el fog indulni a 2014-2020-as költségvetés támogatási rendszere is, és ezért 2500 milliárd forint fog a gazdaságba kerülni, amely jelentősen fogja növelni az építőipar, illetve az ipari termelés teljesítményét, és ezáltal vissza fog hatni az egész gazdaság teljesítményére.
Nagyon fontos, hogy a családoknak kiszámítható éve lesz 2015, hiszen ahogy frakcióvezető úr is elmondta, a rezsicsökkentés eredményeit tovább fogják élvezni a magyar családok; végre megnyugtató módon rendezik a devizahitelesek kérdését, megtörténik az elszámolás a bankokkal, megtörténik az elszámolás az ügyfelekkel, és a jövő évtől lényegében forintban, kiszámítható módon, az árfolyamkockázatot kiiktatva lehet a hátralévő törlesztéseket, a csökkentett összegű törlesztéseket teljesíteni.
Nagyon fontos, hogy kiszámítható a magyar kormány családi adópolitikája, amely egyértelműen erősíti a családi adókedvezményt, azon családokat támogatja, amelyek gyermeket nevelnek.
Magyarország - teljesen egyértelmű módon - emelkedő pályára lép a 2015. évben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me