POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdése alapvetően arra vonatkozott, hogy van-e ma Magyarországon tervszerű vízgazdálkodás, és azt mondhatom, hogy természetesen van Magyarországon tervszerű vízgazdálkodás.
Magyarországon a vízgazdálkodási rendszer mintegy 150 évvel ezelőtt kezdett kialakulni. Kialakult egy rendszer, amelyet egyik napról a másikra nem lehet átalakítani. Ahhoz, hogy az új igényeknek megfelelően új vízgazdálkodási rendszer valósuljon meg, ahhoz még hosszú évekre, évtizedekre van szükség és természetesen nagyon sok pénzre.
Számos területen ugyanakkor az új szemléletnek megfelelő átalakítások elkezdődtek. Először is: a környezeti és energiahatékonysági operatív program, továbbá a vidékfejlesztési program keretében több intézkedést, közvetlenül a víz keretirányelv megvalósítását és ezzel új integrált, hatékony, vízgazdálkodási politika megvalósítását kezdtük meg.
(15.30)
Mindemellett horizontálisan minden operatív programban közvetetten is érvényesülnek a keretirányelvben megfogalmazott ökológiai elvek.
A vidékfejlesztési program kidolgozása - a partnerségi megállapodásban rögzített nemzeti fejlesztéspolitikai stratégiai célkitűzésekből kiindulva - az EU 2020-as stratégiában, illetve a közös stratégiai keretrendeletben rögzített kohéziós, valamint a közös agrárpolitikára és az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapra vonatkozó agrárpolitikai és vidékfejlesztési célokhoz igazodva történt. A vidékfejlesztési programon belül a víz keretirányelv célkitűzéseinek elérését szolgálják egyfelől azok az intézkedések, amelyek az Ős-Dráva-program kiemelt kormányzati célként való kezelését, valamint a klímaváltozáshoz alkalmazkodó, a vízvisszatartáson alapuló vízgazdálkodási fejlesztést segítik elő, mint például a víz keretirányelvhez kapcsolódó kompenzációs kifizetések. Másfelől a keretirányelv célkitűzéseihez közvetlenül olyan intézkedések is hozzájárulnak, mint a vízkár-elhárítási hatékonyság javítása, a vízvisszatartás létesítményeinek támogatása, az agrár-környezetgazdálkodási intézkedések vagy az úgynevezett kompenzációs kifizetések a természeti hátránnyal érintett területeken.
Az EU árvízi irányelvében megfogalmazott integrált vízgazdálkodási szemlélet már korábban is az árvízi fejlesztések iránymutatója volt. Emellett jelenleg is az árvízi irányelv előírásainak megfelelően kerül kidolgozásra az a projekt, amelynek eredményei alapján megújul az árvízi fejlesztési program 2015 végére. A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése az integrált szemléletű fejlesztés tárgyában nem csupán az árvizek szintjének csökkentését, de a természet közeli vízgazdálkodást és a vidékfejlesztést is célul tűzte ki, ahogy azt ön hiányolta. Az árvíz-csúcs-csökkentő tározók ennek megfelelően minden esetben rendelkeznek olyan műszaki szerkezetekkel is, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a tározó területének alacsony vízszintű elöntése megtörténjen, és ez biztosíthatja a természet közeli gazdálkodás lehetőségét, valamint a talajvíz dúsítását. Megkezdődött a kis vízfolyások mentén a záportározók és a településeket védő tározók építése, folyik a Tisza völgyében a Tisza-Körös vízpótló rendszer megújítása, amely az Alföld vízháztartását javítja majd.
Végezetül képviselő úr több részletre kitérve említette az almásfüzitői VII-es vörösiszap-tározót. Ezzel kapcsolatban tájékoztatom arról, hogy az illetékes hatóságok 2012-14 között a jogszabályban előírt féléves gyakoriságot szigorítva havi rendszerességgel tartottak helyszíni szemlét és ellenőrzést az érintett területen, és megállapították, hogy a jelenlegi állapot nem igényel azonnali beavatkozást. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me