LUKÁCS ZOLTÁN

Full text search

LUKÁCS ZOLTÁN
LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Amikor a Fidesz a KDNP nyomására elfogadta a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, már a törvény elfogadását is komoly viták előzték meg, és nemcsak itt, a Házban, hanem szakmai szervezetek részvételével és szakszervezetek részvételével és a társadalomban is. Ezt a törvényt önök elfogadták, egyébként a társadalom nagyobbik részének az elutasítottsága mellett. Már akkor is elmondtuk és sok helyen elmondtuk azokat a negatívumokat, amiket ez a törvény jelenteni fog, és a törvény elfogadása óta az derült ki, hogy ezeknek a nagy része mégiscsak bebizonyosodott.
Ez a törvény nem élvezi a társadalom többségének a támogatottságát, a társadalom többségének az elutasítottságát élvezi. Ez a törvény károkat okoz mind a munkaerőpiacon, mind pedig gazdaságilag, és most már az is kiderült, hogy mégiscsak arról van szó, hogy a Fidesz körüli gazdasági szereplők javát szolgálja gyakorlatilag, hiszen nemrégen ismerte el a CBA rendkívül antipatikus vezére, hogy gyakorlatilag ők voltak azok, akik átlobbizták ezt a törvényt ezeken a pártokon és nem másért, hanem azért, hogy az ő vállalkozásaikban éjjel-nappal csöröghessen a kassza. Ezt nem én mondom, ezt a CBA sokmilliós sportautóval járó, rendkívül gazdag, milliárdos vezére mondta, aki ezek szerint az önök döntéseit irányítja.
Hölgyeim és Uraim! 72 százaléka utasítja el Magyarországon ezt a törvényt a választóknak, és jelzem, hogy még a kormánypárti szavazók 63 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy azt szeretné, ha nyitva lehetnének az üzletek vasárnap, és nemcsak Baldauf úr üzletei lehessenek nyitva, hanem bárkié, aki így dönt. Ugyanis a fideszes képviselők befolyásolója, ezek szerint a CBA-vezér azt azért elérte, hogy most a Balatonon zárva vannak azok az üzletek, amelyek eddig nyitva lehettek, de azért két CBA-t Balatonfenyvesen és Balatonakalin piaccá nyilvánítottak, ezért aztán azok nyitva lehetnek, mert kiraktak két asztalt a ház elé. Ez is azt bizonyítja, hogy semmi másról nincsen szó, megint az önök oligarchái tudnak gazdagodni ebből, arról már nincsen szó, hogy a balatoni szezont tönkreteszik, a Balatonon nyaralók nyaralását tönkreteszik és megnehezítik, és arról sem beszélünk már, hogy hány üzlet fog tönkremenni emiatt a Balatonon, már most is vannak vállalkozók, akiknek le kell húzni a rolót.
Hölgyeim és Uraim! Éppen ezért adtunk be népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Irodához. Már többször megpróbáltuk, de a Nemzeti Választási Iroda, amely nem független az önök pártjától, hanem gyakorlatilag pártkatonákkal van feltöltve, ezt pontosan tudjuk, ezért aztán a Nemzeti Választási Iroda mindent megtett, hogy ezeket a kezdeményezéseket jogi nonszenszekkel és mindenféle módon megakadályozza; a Nemzeti Választási Irodáról és a Nemzeti Választási Bizottságról van szó. Most azonban ott van a Nemzeti Választási Irodában, a Nemzeti Választási Bizottság előtt az a népszavazási kezdeményezés, amelyik arról szól, hogy engedjék meg, hogy az emberek döntsenek arról, hogy ez a törvény maradon-e vagy ne maradjon, engedjék meg az embereknek, hogy eldöntsék azt, hogy szeretnék-e ezt a vasárnapi zárva tartást vagy nem.
Ha lesz népszavazás erről a kérdésről, márpedig lesz népszavazás erről a kérdésről, akkor ezt a Fidesz el fogja veszíteni. Ezt a népszavazást a Fidesz és a KDNP el fogja veszíteni, mondta Lázár János valamelyik napon, tehát Lázár Jánosnak is az a véleménye, hogy ha ezt a népszavazást meg lehet tartani, akkor önök azt el fogják veszíteni. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ha már Lázár János is mondja, akkor nagy valószínűséggel önök is tudják, hogy ez elutasítottságot élvez a társadalomban, egyébként miért mondana ilyet Lázár János, hogy ha lesz népszavazás, akkor azt önök nyilván el fogják veszíteni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Innen kell üzennünk a Nemzeti Választási Irodának és a Választási Bizottságnak, hogy hagyjanak föl a pártos magatartásukkal, engedjék át ezt a kérdést, és engedjék meg az embereknek, hogy dönthessenek arról, hogy ez a törvény nekik jó vagy nem jó, mert most lassan 3 ezer ember veszítette el az állását (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), 387 ezer plusz munkaórát kell dolgozni a kereskedelemben azoknak, akik ott maradtak.
Ez a törvény káros az embereknek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), káros az országnak, engedjék meg, hogy döntsön a nép. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me