POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban, az Európai Unióban - de talán az egész fejlett világban, hiszen Észak-Amerika esetében is igaz ez - az egyik legfontosabb probléma, a legfontosabb kihívás az illegális bevándorlás, az illegális migráció kérdése.
Ha az Európai Unió 25 tagállamát vizsgáljuk, akkor megállapítható az, hogy Magyarország az öt legnehezebb helyzetben lévő ország között van. Ha a GDP-t vagy a lakosságszámot vizsgáljuk, akkor egyértelműen Magyarországra nehezedik a legnagyobb nyomás a bevándorlás kérdését illetően. Ezt egyébként szerencsére most már az Európai Unió is elismerte, hiszen a hétvégi kétnapos csúcsértekezleten Brüsszelben olyan döntések születtek, amelyek a magyar nép, a magyar emberek érdekeinek megfelelnek. Elfogadásra került az, amire már régóta felhívtuk a figyelmet, hogy szét kell választani a segítségre szoruló, és valóban háborúból, üldöztetés elől menekülők eseteit, és külön kell választanunk azokat, akik gazdasági bevándorlók, akiknek az Európai Unió egyébként hosszú távon nem képes jövőt biztosítani.
Egyetértés van abban is most már az Európai Unión belül, az Európai Unió államai között, hogy ezt a szétválasztást lehetőség szerint az Európai Unió határain túl, határain kívül kell megoldani. De a helyzet sürgős megoldásokat követel. Tehát a globális megoldások nyilván hosszú távon hozhatnak előrelépést, de a helyzet túlságosan súlyos ahhoz, hogy ezt ki tudjuk várni. Magyarország nem engedheti meg, hogy tovább várjon. Ezért nyújtottunk be törvényjavaslatot, amelynek révén lehetőség nyílik a menekültügyi eljárások gyors és hatékonyabb lefolytatására, valamint a menekültügyi őrizet szélesebb körű alkalmazására, természetesen az Európai Unió által biztosított kereteken belül.
Azért néhány adatot, azt gondolom, hogy nem érdektelen ismételni. Idáig több mint 65 ezer ember lépte át illegálisan a magyar határt, ezeknek gyakorlatilag száz százaléka a szerb határszakaszon érkezett. Az Európai Unióban a növekedés 30 százalékos volt, Magyarországon hazánkban 800 százalékos volt ez a növekedés. A menekültügyi eljárások elbírálása során tisztán kiviláglik, hogy a menekültek jelentős része nem valódi menekült, nem üldözik hazájában sem politikailag, sem hitvallása miatt, biztonságos országból érkezik. Azért indul el Európába, mert itt egy könnyebb megélhetést lát maga előtt.
Ennek megakadályozását szolgálja az Országgyűlés által a héten elfogadott, menedékjogról szóló törvény. Ez lehetőséget teremt arra, hogy ne csak azt vizsgáljuk, hogy honnan származik a kérelmező, hanem azt is, hogy melyik tranzitországon keresztül érkezik Magyarországra, így az a célunk, hogy a biztonságos tranzitországból érkezők abban az országban maradjanak. Ha nem lesznek időben szigorú törvényeink, nem tudjuk megvédeni Magyarországot az itt rekedő gazdasági menekültektől, hiszen nyilvánvaló, hogy utána a menekültek visszajuttatása sokkal nehezebb feladat, mint megakadályozni azt, hogy Magyarországra érkezzenek.
Magyarországra az elmúlt években rendkívüli mértékű illegális migráció és menekültügyi nyomás érkezett, azonban hazánk az uniós és schengeni tagságból fakadóan nemcsak saját határait, hanem a schengeni övezet többi országának a határait is és ezzel együtt a schengeni övezet többi országát is védi.
(9.10)
Tehát olyan szabályokat kell alkotnunk, amelyek ezeket is megfelelően védik, ezért kellett olyan eljárásokat kialakítani, amelyek hatékonyak és lerövidítik az ügymenetet. Továbbra is azt mondjuk és azt gondoljuk, hogy mindenkinek a saját határait kell megvédeni, mindenkinek el kell dönteni, hogy mennyi menekültet tud, képes befogadni. Magyarország ebben a teljesítőképességének a határára érkezett. A globális vizsgálata a menekültügyi helyzetnek persze természetesen időszerű lehet. Ma a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Magyarország gazdaságilag, politikailag erős legyen, de még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a menekültügyi problémákat az egész világon megoldjuk, és mi lássuk el azokat az embereket, akik elindulnak Európa felé.
Képviselő asszony az együttműködést forszírozta, illetve az együttműködést hangsúlyozta. Itt kell azonban megjegyeznem, hogy pontosan azt a helyzetet szerettük volna vagy szeretnénk megakadályozni, hogy menekülniük kelljen az embereknek, ezért például az Iszlám Állam elleni fellépésben Magyarország 150 katonával vesz részt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), képviselő asszony, illetve párttársai ezt nem támogatták. Tehát pontosan azt a lehetőséget nem támogatta, amely a négyperces felszólásában kiviláglott, hogy szükségesnek tartja. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me