DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Feltételezem, abban egyetértünk, hogy az utóbbi években mind a gazdasági növekedés, mind a foglalkoztatottak száma jelentősen növekedett. A gazdaság élénkülése az elmúlt években leginkább az iparban jelentkezett, s mivel a baleseti kockázatok itt magasak, az ipari termelés növekedése sajnos a munkabalesetek számában is meglátszik.
A halálos munkabalesetek száma 2014-ben 78 volt, egészen pontosan tavaly ennyi halálos munkabaleseti jegyzőkönyv feldolgozása történt meg. Nem vitatjuk, hogy ez sok, éppen 78-cal több az elfogadhatónál. Ugyanakkor erősen árnyalja a képet, ha visszatekintünk az elmúlt tíz évre. 2005-ben, az önök kormányzása idején történt a legtöbb halálos munkabaleset, tisztelt képviselő úr, szám szerint 125. De bőven száz fölött volt a tragikus kimenetelű esetek száma 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is.
Ha a foglalkoztatás bővülésével korrigáljuk a munkabalesetek számát, akkor azt találjuk, hogy 2014-ben ezer munkavállalóra vonatkoztatva 4,8 munkabalesetet jelentettek be, 2010-ben ez a mutató még 5,3 volt. A halálos munkabaleseti ráta százezer munkavállalóra vonatkoztatva 2,5-ről 1,9-re csökkent. Tehát itt is, azt gondolom, hogy a tendenciát érdemes figyelni.
Az ellenőrzések 83,6 százalékában került megállapításra szabálytalanság. Ez az arány az ellenőrzések szigorát, szakszerűségét is tükrözi. Csak az idei évben 36 ezer intézkedés született a munkakörülmények javítása érdekében, amelyből több mint 13 ezer azonnali hatállyal végrehajtandó intézkedés volt a munkavállalók biztonságát és egészségét közvetlenül veszélyeztető mulasztások miatt.
Tudjuk nagyon jól, hogy jogilag a munkáltató kötelessége lenne az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményeinek a biztosítása. Ez soha nem lesz tökéletes, ezért a munkaügyi szervezet ilyen irányú tevékenységére szükség van.
Innen is köszönöm az ilyen irányú munkáját azoknak a munkaügyi felügyelőknek, akik nap mint nap végzik a munkájukat becsülettel, tisztességgel. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me