IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A szerencsejáték-függőség nagyon súlyos betegséggé válhat. Ha a játékszenvedély elhatalmasodik és teljesen kitölti már az egyén életvitelét, olyan súlyos anyagi, családi, társadalmi következményekkel járhat, mint az előrehaladott alkoholizmus vagy a droghasználat. Ez a betegség Magyarországon becslések szerint 200 ezer embert érint. A szerencsejáték-függőség a felelős egzisztenciák tömeges ellehetetlenüléséért, családok ezreinek, tízezreinek széthullásáért, számos emberi tragédiáért, nem egy kóros játékfüggő követ el öngyilkosságot is.
Ezt a súlyos problémát nem oldotta meg a félkarú rablók kocsmából való kitiltása. A 200 ezer szerencsejáték-függő itt maradt, és ők új lehetőséget kerestek, hogy szenvedélyüket kiéljék. Például semmi sem korlátozza őket, hogy a nap 24 órájában betérjenek egy kaszinóba, semmi sem korlátozza őket, hogy újra és újra elbukják, amit ott bedobnak a játékautomatába, feltesznek a rulettre vagy éppen elkártyáznak. Bármikor és bárhányszor elveszíthetik mindenüket, ezért kellene megfontolni azt, hogy prevenciós jelleggel korlátozzuk a kaszinókhoz való hozzáférést. Be lehetne vezetni, hogy egy személy egy héten csupán egy adott összegig költhesse a pénzét, vagy lehetne korlátozni a kaszinók nyitva tartását, sőt be is lehetne vezetni a vasárnapi zárva tartásukat. (Dr. Józsa István tapsol. - Hiszékeny Dezső: Igen.) Sok eszköz van a kaszinózás korlátozására az eddig hatékony eszközök közül.
Hajlandók-e korlátozni a kaszinókhoz való hozzáférést, ezzel függők és családok tízezrein segítve? Legyünk őszinték, Andy Vajnán kívül ez senkinek nem fájna, hiszen a költségvetés egyenlege így is javulna. Ha korlátozzuk a függőséget, azzal 10 milliárdos nagyságrendben spóroljuk meg a játékszenvedély következtében keletkező társadalmi, szociális költségeket. Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me