POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egyfelől bízom abban, hogy Gúr Nándornak egy korábbi hozzászólásában csak nyelvbotlás volt, amikor arról beszélt, hogy a közfoglalkoztatottakkal, közmunkásokkal idősek nevelőotthonát építették. Valószínűleg idősek otthonáról volt szó (Gúr Nándor: Idősek otthonáról, így van! – Szávay István: Valóban, ez volt a legfontosabb!), és nem nevelték az időseket. De ezen túlmenően azt gondolom, hogy sok egyetértésben nem találkozott a véleményünk a vita során.
Még egyszer ki kell emelnem, hogy a közfoglalkoztatási jogviszony megszakításában az idénymunka végzésére kívánunk lehetőséget biztosítani. A vita során többször ismétlődően felmerült, hogy kinek az érdeke. Azt gondolom, mindenkinek az érdeke ebben az országban, hogy az idénymunka elvégzésére a közmunkából kilépve a közfoglalkoztatottaknak lehetősége legyen. Tehát közfoglalkoztatási jogviszonyban van. Ha van lehetősége idénymunkában munkát végezni, akkor idénymunkába átléphet a közfoglalkoztatott, majd azt követően a megszakított jogviszonya tovább folytatódik, és a közfoglalkoztatásban az eredeti szerződési időtartamával megfelelő időtartamban a közfoglalkoztatást végezheti.
Elhangzott, hogy a vállalkozásoknak, cégeknek miért közfoglalkoztatottakra fáj a foguk. Azt gondolom, hogy munkásokra, munkáskézre fáj a foguk, és miután a közfoglalkoztatás célja és a kormányzat célja az, hogy minden munkavégzésre alkalmas ember valamiféle munkát végezzen, ezt a közfoglalkoztatás keretében meg lehet tenni, ha a piaci szereplők erre nem adnak lehetőséget. Nyilvánvalóan a közfoglalkoztatásban vannak azok, akik korábban munkanélküliek voltak, és ők kerülhetnek át a piaci foglalkoztatásba. Tehát egyértelmű, hogy a közfoglalkoztatás a munkanélküliek és a piaci foglalkoztatók között ilyen esetben egy közbenső lépés lehet, és a közfoglalkoztatásnak egyértelműen az a célja, hogy a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra kerüljenek ki az emberek. Tehát nincs ebben semmiféle különös háttéralku, a képviselő úr által említett vállalkozások nyilván a bővítéshez a lehetőségek szerint az arra alkalmas közfoglalkoztatottak közül is keresnek munkatársakat.
Felmerült a kérdés, hogy hogyan oldható meg a közfoglalkoztatás során a tervszerűség, illetve az, hogy például a Start-mintaprogramok működőképesek legyenek. Éppen ezért teremtjük meg a lehetőségét és kérjük azt, hogy azok, akik tervezni tudják évről évre az idénymunkaigényüket, minden év október 30-ig tegyék le az asztalra azt az igényüket, amellyel a közfoglalkoztatással szemben a következő évben fellépnek, hogy a közfoglalkoztatási programokat ennek megfelelően lehessen ütemezni és valóban adott esetben akár az önkormányzati Start-programok is tervezhetők legyenek.
Összegezve és még egyszer: azt gondolom, hogy a törvénytervezet segíti, hogy a közfoglalkoztatott státusból az emberek a közvetlen munkaerőpiacra átkerüljenek (Bangóné Borbély Ildikó: Kényszermunkában vannak!), segíti azt, hogy a kormány célja, miszerint a teljes foglalkoztatás 2018-ra elérhető legyen, megvalósuljon, ezért kérem a törvénytervezet támogatását. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me