TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! A kormány közel féléves szakmai előkészítést követően, 2015. május 19-én nyújtotta be a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát.
Az önök előtt fekvő törvényjavaslat kifejezett célja az Európai Unió új számviteli irányelvének az átültetése a hazai számviteli szabályozásba. A számvitel szabályai eddig is megfeleltek az uniós követelményeknek, és a törvényjavaslat elfogadásával ez a megfelelés továbbra is biztosított lesz.
A módosítások érintik a számviteli beszámolás minden lényeges elemét, a mérlegtől az eredménykimutatáson keresztül a szöveges kiegészítő adatokig. Ugyanakkor a módosítások jól illeszkednek a számvitel általános rendszerébe, ezért alkalmazásuk nem okoz nehézséget a vállalkozásoknak. Emellett a törvényjavaslat megfelelő időt is biztosít a módosításokra történő felkészülésre, hiszen az új, illetve a módosított előírásokat csak 2016. január 1-jétől kell majd először alkalmazni.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat vitája során egyetértés alakult ki annak szükségességéről. A szabályozás alapelveivel, így a törvényjavaslatban foglaltakkal a tisztelt képviselők egyetértenek. Ennek legfőbb oka az, hogy a törvényjavaslat egy olyan uniós irányelv által meghatározott szabályrendszer átvételéről rendelkezik, ahol az uniós irányelv adta tagállami mozgástér jelentősen behatárolt.
A törvényjavaslathoz csak néhány jogtechnikai, nyelvhelyességi és kodifikációs módosító javaslat érkezett, amelyeket a kormány is támogat. A javasolt változások talán legfontosabb eleme - összhangban az új uniós számviteli irányelvvel - a kisvállalkozásokra vonatkozó számviteli előírások további egyszerűsítése. Ezzel a céllal, azt hiszem, mindannyian egyetértünk.
A törvényjavaslatban szereplő módosítások elfogadása egyszerre szolgálja a magyar vállalkozások versenyképességét, és a kisvállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését, valamint a hazai számviteli szabályozás teljes mértékben meg fog felelni az uniós követelményeknek.
Tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me