TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném megköszönni az MSZP-nek a támogató tartózkodását, bár igazán nem értem, hogyan is lehet támogatni tartózkodással. Nyugodtan meg lehet nyomni az igen gombot is egyébként, nagy vétek nem következik be véleményem szerint.
A Jobbik képviselőjének, Ander Balázs képviselőtársam kérdéseire igyekszem válaszolni. Nagy százalékát támogatják az előterjesztésnek, ezt örömmel hallottuk; a szabályozás legtöbb elemét, úgy hallottam, támogatja a Jobbik frakciója; és örömmel üdvözölték újra a vasúti szállítás térnyerését, ami egyértelműen szándékunkban áll, és világossá tettük az előterjesztésünkben. Ugyanígy hallottunk a korábbiakban a kisvasútról és a múzeumi vasutak működéséről, amelyek szabályozását szintén támogatja a Jobbik frakciója. Természetesen a mellékvonalak új szabályozását is üdvözölte a Jobbik-frakció. Itt jegyezném meg, hogy miniszteri rendeletnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy szabályozza, és a listát, amennyiben kérik, mindenki számára elérhetővé tegye, tehát nem kell hozzá törvényjavaslatba foglalnunk, miniszteri rendelet elegendő hozzá, hogy a mellékvasutakat felsorolják.
Mindenképpen fontos kérdés volt, hogy külön akarjuk-e tartani és külön akarjuk-e választani a pályaelosztást és a pályaműködtetést. Ez természetszerűen az irányelv átültetéséből is adódik, hiszen az uniós irányelvek egyik fontos eleme, hogy külön kell választani ezt a két szereplőt.
A Békéscsaba-Szeged vonallal kapcsolatosan érdeklődött, hogy a tram-train beruházás érinti-e. Semmiképpen sem érinti, a Szeged-Békéscsaba vonalnak működnie kell, egyébként most is fejlesztés alatt áll. A kormány szándéka világos: hogyha a vasútra ilyen mértékű forráslehetőségünk van, amelyet uniós forrásokból és hazaiból összerakhatunk, akkor elemi érdekünk működtetni is, nem azért építjük meg a vasútjainkat, és nem azért újítjuk fel, hogy ne működtessük. Természetszerűen az állami gondoskodás, az állami finanszírozás minden vonalon meg fog maradni.
A kérdések, amelyeket képviselőtársamtól hallottam, nagyjából ezek köré csoportosultak.
Tisztelt Országgyűlés! Lezárult a 4887. számú törvényjavaslat vitája. A törvényjavaslat célja az egységes vasúti térség létrehozásáról szóló európai uniós irányelv átültetéséhez szükséges törvényi szintű jogszabály megalkotása és a módosítások elvégzése volt. A törvényjavaslat elfogadásával és az Unió Európai Bizottsága felé történő bejelentésével Magyarország az uniós kötelmeinek eleget is tett.
Az irányelv az azt megelőző, korábban hatályos irányelvekhez képest kis részben alakította át a vasúti pályahálózaton az árufuvarozó és személyszállító társaságok számára igénybe vehető szolgáltatások körét, s ezzel valóban megváltoztak a vasúti pályahálózat használati díjai, annak képzése és kiszámítási szabályrendszere is. Alapvető újdonság, hogy a törvényjavaslat elfogadása után a vasúti közlekedésről szóló törvény a továbbiakban nem tartalmazza azokat a kötöttpályás rendszereket, amelyek eddig beletartoztak a szabályozás körébe, a siklót, a sífelvonót, a függővasutat és a libegőt is. Ezt a következő javaslatban majd természetszerűen érintjük, hiszen a 4886. számú javaslatunkban szerepelni fog ez a szabályozás.
(18.50)
További változás, hogy a törvény hatályos fogalomrendszerét is felülvizsgáltuk, és az irányelv fogalomrendszeréhez igazodóan módosítottuk, egy új logika mentén lett csoportosítva. Az irányelv szabályainak átültetése során külön gondot fordítottunk arra, hogy a magyar sajátosságokat is figyelembe vegyük, és minden olyan vállalkozást, tevékenységet, amelyről egyébként a hozzászólók is jelzéssel voltak, mentesítsünk az irányelv szigorú szabályai alól.
A törvényjavaslat vitájának lezárásaként köszönöm a Gazdasági bizottság támogatását, a Törvényalkotási bizottság munkáját, és mindazokat az érdemi észrevételeket, amelyekkel segítették a javaslat tárgyalását. Tisztelettel kérem, hogy mind a módosító javaslatunkat, mind a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me