VÉCSEY LÁSZLÓ,

Full text search

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mivel a Törvényalkotási bizottság a T/4887. és T/4886. számú törvényjavaslatokat összevontan tárgyalta, ezért engedjék meg, hogy a két törvényjavaslattal kapcsolatban a bizottsági többségi álláspontot egyben ismertessem, és erre majd hivatkozni fogok a T/4886. számú törvényjavaslat tárgyalásakor.
A T/4887. és 4886. számú törvényjavaslatok, úgymint a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény, valamint az ezzel összefüggő törvények módosításáról és a vasútnak nem minősülő egyéb kötött pályás közlekedésről szóló törvényjavaslatok tárgyalásának eredményét ismertetném, amelyet a Törvényalkotási bizottság 2015. június 18-án megtárgyalt, és az imént említett törvénnyel összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatokkal kapcsolatban az alábbiakban határozott. A háttéranyagban a Gazdasági bizottság egy 1 pontból álló módosító javaslatot fogalmazott meg, amelyet a bizottság 32 igen szavazattal egyhangúlag támogatott.
A Törvényalkotási bizottság saját 12 pontból álló, szerkesztési és nyelvhelyességi pontosításokat szolgáló módosító javaslatot fogalmazott meg, amelyet a bizottságunk 26 igen szavazattal, 6 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadott.
A javaslat az Európai Unió vasúti irányelveinek való megfelelést, a szektorra vonatkozó jogszabályi korszerűsítést szolgálja. Az első vasúti csomag teljes felülvizsgálatára, átdolgozására 2010 és 2012 között kerül sor, amelynek eredményeként fogadta el az Európai Parlament és a Tanács az egységes európai vasúti térség létrehozásáról szóló 2012/34/EU irányelvet.
Az irányelv részben átalakította a vasúti társaságok részére nyújtott szolgáltatásokat, mely a pályahálózat-használati díjképzés és számítás szabályait is megváltoztatta, új szereplőket, kiszolgáló létesítményeket és azok üzemeltetőit vonta be a szabályozásba. Továbbá sok ponton szigorította a piacfelügyeleti hatósággal, a vasúti igazgatási szervvel kapcsolatos függetlenségi feltételeket. Ezáltal olyan jelentős változásokat hozott a vasúti szabályozásba, amelyek a hazai törvényi szabályozás szintjén is számos jogintézmény újragondolását igényelték.
Erre tekintettel a bizottság az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést 25 igen szavazattal, 7 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta. Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me