DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm azt, hogy felvetette ezt a fontos kérdést, és szeretném önt és a tisztelt Házat is biztosítani arról, hogy a Földművelésügyi Minisztérium természetesen meghallgatja a gazdákat, eljut hozzánk a gazdák szava, és én is a közelmúltban, a múlt héten vettem részt egy olyan tanácskozáson, ahol jó néhányan ezt a kérdést felvetették. Hozzátartozik, hogy már korábban is foglalkoztunk ezzel, ön volt szíves arra felhívni a figyelmet, hogy tavaly is a kormány igyekezett segíteni az európai uniós jog keretei között a termelőknek, és én bízom benne, hogy ezt az idén is meg tudjuk tenni.
Szándékomban áll, hogy szerdán a kormányt tájékoztatom a kialakult helyzetről, és a gazdákkal együtt keresve a megoldást, meg tudjuk válaszolni a felvetődött kérdéseket. Egyébként folyamatosak az egyeztetések, június 1-jén is volt egy egyeztetés nálunk, ahol a tészek vezetői, az egyes üzleti vállalkozásokon keresztül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Meggytermelők Szövetsége, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség, valamint a Magyar Meggyért Nonprofit Kft. vezetősége is részt vett.
Itt áttekintettük az ágazat helyzetét, ahol most egy bőséges termés van. Ez önmagában még nem lenne gond, de a tavalyi nagyon nagy termés, rekordtermés készletei is még részben tárolás alatt vannak, nem fogyott el a piacon, és a magyar meggytermelés legnagyobb részét Németország veszi fel. Hozzátartozik, hogy Magyarország Európa egyik legjelentősebb meggyexportőre, de egy piactól függünk, és nagyon nehéz helyette más alternatív eladási lehetőségeket találni.
Tehát ebben a helyzetben kell nekünk megtalálni a lehetőséget. Ilyenkor van egyébként a meggyszüret ideje, ilyenkor érdemes vásárolni. Én bízom benne, hogy a magyar lakosság csakúgy, mint tavaly, jelentős mennyiséget fog venni, illetve vannak olyan kisebb cégek, amelyek közvetlenül a határon keresztül exportálnak a szomszéd országokba, arra is számítunk, hogy ezt a nagy mennyiségű termést a közvetlen szomszédaink részére is értékesíteni fogjuk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az időkeret leteltére.)
Tehát a tárca dolgozik ennek a problémának a megoldásán. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me