KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány nem vitatkozik, a kormány cselekszik. Jelenleg az Európai Unió előtt álló egyik legsúlyosabb kihívás az illegális bevándorlás kérdése. Ez a probléma Magyarországot érinti a tagállamok közül a legsúlyosabban. Ha a népességre vagy a GDP-adatokra vetítve nézzük a menedékkérők számát, akkor az első olyan ország vagyunk, ahová a legtöbb menekült jön. A helyzet sürgős megoldást és mindannyiunk részéről azonnali és határozott lépéseket követel. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon.
A rendőrség az elmúlt 72 órában tiltott határátlépés miatt összesen 1943 főt, ebből szerb viszonylatban 1817 főt fogott el. Míg 2014-ben a menekültügyi hatóság 42 777 menedékkérőt regisztrált, ez a szám idén a mai napig 59 367 fő.
A menekültek jelentős része nem valódi menekült, nincs háború a hazájában, nem üldözik sem őt, sem családját, nincs életveszélyben nemzetisége, vallása vagy politikai hitvallása miatt; biztonságos országból érkezik, így nem indokolt a menekültstátus megadása. Azzal, hogy menedékjog iránti kérelmet nyújtanak be, visszaélnek a nemzetközi jog által nyújtott védelemmel.
Ennek megakadályozását szolgálja a Ház előtt lévő, a menedékjogról szól T/5136. számú javaslat. Ez a javaslat lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben a hatóságok ne csak azt vizsgálják, hogy honnan származik a kérelmező, hanem azt is, hogy mely tranzitországokon keresztül érkezett Magyarországra. Célja, hogy akik egy biztonságos tranzitországból érkeznek Magyarország területére, azok ne igényelhessenek politikai menedékjogot.
A dublini eljárás keretében ez évben mintegy 15 ezer megkeresés érkezett a tagállamoktól menedékjogot kérők visszavétele érdekében. Ez a szám sokszorosa az elmúlt évek azonos időszakában érkezett megkeresések számának.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány döntésének megfelelően Pintér Sándor belügyminiszter úrnak szerdán kell tájékoztatást adnia a magyar-szerb határ kerítéssel való lezárásának előkészítési munkálatairól. Hangsúlyozni kell, hogy Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg.
A kormány döntése nem egyedülálló: a görög-török, a bolgár-török határon is volt kerítésépítés, és a spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben.
Jelenleg az uniós szabályok csak nagyon szűk körben engedik meg a menedékkérők szabadságának korlátozását, ezért szükséges a jelenlegi normák felülvizsgálata.
Továbbra is azt mondjuk, hogy mindenkinek a saját határait kell megvédeni, ezért a kormány minden olyan javaslatot támogat, amely ennek a súlyos problémának a megoldását segíti elő. A kormány elkötelezett az iránt, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlási nyomással szemben.
Kérem a tisztelt képviselő urat, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me