DR. KOVÁCS ÁRPÁD,

Full text search

DR. KOVÁCS ÁRPÁD,
DR. KOVÁCS ÁRPÁD, a Költségvetési Tanács elnöke: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés elnöke 2015. június 16-án küldte meg a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló, az Országgyűlés által elfogadott módosítások átvezetését is tartalmazó, egységes költségvetési törvényjavaslatot. A stabilitási törvény szerint kérte a Költségvetési Tanács véleményét az államadósság szabályainak való megfelelésről, valamint az Alaptörvény szerinti előzetes hozzájárulás megadását a költségvetési törvényjavaslat zárószavazásához.
A tanács megvizsgálta, hogy a 2016. évi költségvetési törvényjavaslat zárószavazásra bocsátott változata megfelel-e az államadósság Alaptörvényben megfogalmazott, csökkenő követelményének, és a 2015. június 19-én tartott ülésén egyhangú döntéssel hozta meg határozatát. Ebben megállapította, hogy a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló, egységes költségvetési törvényjavaslat alapján a változatlan árfolyamon számított államadósság 2016. év végére prognosztizált (Zaj. - Az elnök csenget.), GDP-arányos mértéke megfelel az Alaptörvényben foglalt csökkenés követelményének, és ez összhangban van a 2015. évi várható, valamint a 2016-ra alapul vett gazdasági és államháztartási folyamatokkal. A 2015. évre várható és a 2016. évre tervezett GDP-növekedés reális prognózison alapul.
A tanács ezekből következően megadta az Alaptörvény szerinti előzetes hozzájárulását a 2016. évi egységes költségvetési törvényjavaslat zárószavazásához. Fölhatalmazta elnökét, hogy a határozatról írásban tájékoztassa az Országgyűlés elnökét, s felkérte arra is, hogy az Országgyűlés plenáris ülésén fejtse ki a tanács előzetes hozzájárulással kapcsolatos álláspontját, és indokolja azt.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Kérem, engedjék meg, hogy a továbbiakban utóbbi megbízatásomnak is igen röviden, csak néhány percig igénybe véve a figyelmüket, eleget tegyek. A benyújtott törvényjavaslathoz képest az elfogadott előirányzat-változások azonos összegben érintették a bevételi és a kiadási főösszeget, így a módosítások által a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya nem változott. Nem mozdult el az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya sem. Ennek eredményeként az egységes költségvetési törvényjavaslatban a tanács által véleményezett törvényjavaslat-tervezetben szerepeltetettel azonosan maradt a stabilitási törvénynek megfelelően számított államadósságmutató is, ezáltal teljesülhet az Alaptörvényben megfogalmazott államadósság-szabály, ami az egységes költségvetési törvényjavaslat zárószavazásra bocsátásának feltételét képezi.
Kérem, engedjenek meg itt egy visszatekintő gondolatot! A tanács a költségvetési törvényjavaslat tervezetére tett véleményében nemcsak azt fogalmazta meg, hogy a GDP-arányos államadósság összhangban lesz az Alaptörvény előírásával (Zaj. - Az elnök csenget.), hanem azt is jelezte, hogy az érvényben lévő mutató nem fog megfelelni a stabilitási törvény adósságképlete előírásának, amelyet először a 2016. évi költségvetési törvényjavaslat megalkotásánál kellett volna figyelembe venni. Az évek óta kifogásolt adósságképlet alkalmazása az államháztartásra és ezen keresztül a gazdasági növekedésre nehezen kiszámítható, negatív következményekkel járt volna. Ennek elkerülése érdekében javasolta a tanács az adósságképlet felülvizsgálatát, és céljával ellentétes hatását hangsúlyozva szükségesnek tartotta annak törlését vagy módosítását.
Megköszönöm, hogy a tisztelt Ház a tanács ajánlását is figyelembe vette, amikor a költségvetés végrehajtását megalapozó törvénycsomagban a kormány-előterjesztés alapján a stabilitási törvény adósságképlet-szabályát azzal a szándékkal módosította, hogy az államháztartás stabilitási szempontjai és a növekedés fenntarthatósága érdekében összhangba kerüljenek. A tanács, bár alaposan tájékozódott a kormányzati és a külső szakmai elképzelések felől, nem kívánt a szabályozás részleteiben állást foglalni.
(10.00)
Ma is azt tartom azonban, amit az általános vita kezdetén hangsúlyoztam: bár a költségvetéspolitikai és -eljárási szabályok mindenütt inkább a válságok kezelésére születnek, azoknak a helyreállítást is elő kell segíteniük, célszerű, ha a szabályokban és teljesítésükben bizonyos rugalmasság és a nemzeti feltételekhez való alkalmazkodás érvényesül.
Tisztelt Országgyűlés! A tanács határozatának indokolásában ráirányította a figyelmet, hogy bár vannak a költségvetés végrehajtásának a benyújtott törvényjavaslathoz képest kismértékben csökkenő tartalékai, a biztonságos teljesítés megköveteli az adó- és járulékbeszedési munka hatékonyságának javítását és az adóhátralékok felhalmozódását akadályozó intézkedések végrehajtását, továbbá a tervezéskor tapasztalt óvatos gazdálkodást a kiadási, valamint a tartalék-előirányzatokkal. A tanács megállapította azt is, hogy a költségvetési hiány változatlanságát egyrészt úgy tudták megvalósítani, hogy az Országvédelmi Alap benyújtáskor megemelt előirányzatát ugyanilyen összeggel visszacsökkentették, többek között így találtak fedezetet a módosuló adótörvényekkel való összhang megteremtéséhez. Nem kurtították ugyanakkor sem a rendkívüli kiadásokra szolgáló, sem a fejezeti stabilitási tartalék előirányzatait, ezáltal a kockázatok ellensúlyozására még megfelelő tartalékok állnak rendelkezésre.
A tanács azonban ezzel együtt fenntartja azt a véleményét, hogy a tartalékok célorientáltságát javítani kell, azaz a jövőben célszerű lenne meghatározni, hogy az egyes tartalékok milyen kockázatok kezelését szolgálják. Másrészt a pótlólagos kiadások fedezeteként felemelték az egyéb értékesítési és hasznosítási bevételek előirányzatát, így még inkább kell azon szabály betartásán őrködni, amely összeköti a bevételek keletkezésével a beruházások indítását, és javítani szükséges a vagyongazdálkodás tervszerűségét, hogy a törvényben előirányzott bevételek időben álljanak rendelkezésre.
Több esetben a kiadások növelésének ellentételezésére más kiadási előirányzatokat mérsékeltek. Ezek között volt két, kezesség beváltásának fedezetéül szolgáló, felülről nyitott előirányzat is. Ezek esetében előfordulhat év közben az előirányzat-túllépés, amit a hiány tartása érdekében máshol ellentételezni kell. A tanács általában is szükségesnek tartja a felülről nyitott előirányzatok számának mérséklését, és az esetleges túllépés kezelésére más megoldás, például a keretgazdálkodás alkalmazását.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Figyelmüket megköszönve emlékeztetek arra - mint ezt a költségvetési törvényjavaslat tervezetének véleményezésénél tettem -, hogy a testület most is igen kiterjedt elemző és szakértői háttérre építhetett. Munkájukat ezúttal is megköszönöm. Az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Bank értékelése mellett titkársága közreműködésével áttekintette a hazai elemző intézetek által készített dokumentumokat, figyelemmel volt a nemzetközi szervezetek aktualizált gazdasági prognózisaira, továbbá más, mértékadó piaci szereplők értékelésére, sőt civil szakmai fórumok véleményére is.
Végül megemlítem, hogy a tanács a költségvetés tervezetére tett véleménye kialakításakor teljesítette azt a feladatát is, ami a központi költségvetés 2014. évi második félévi végrehajtása helyzetének és az államadósság várható alakulásának értékelését foglalta magában, így ezzel kapcsolatban újabb értékelés kiadását nem tervezi. A tanács célul tűzte, hogy a 2015. évi költségvetés első féléves végrehajtásáról szóló, várhatóan szeptember elején elkészülő elemzésében értékelni fogja a szerkezeti átalakítások és az államháztartás finanszírozásának összefüggéseit is.
Végezetül megköszönöm a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott korrekt együttműködést és a költségvetés elkészítése iránti elkötelezettséget. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti, szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me