DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Az MSZP, ahogyan már ezt jeleztük az általános vitában is, nem fogja támogatni ezt a javaslatot, méghozzá azért sem, mert az ott elmondott indokainkhoz képest semmi más nem történt, mint hogy volt egy magyarázkodás a kormány részéről, a végszóban pedig Kósa képviselőtársam nem tudott reagálni a vitában elhangzottakra.
Mivel állunk itt szemben? Azt látjuk, hogy volt kettő javaslat, és a két javaslat között annyi a különbség, hogy az egyiket Kósa Lajos adta be egyedül, illetve volt egy másik javaslat, amelyet korábban visszavontak, ott Szatmáry Kristóf képviselőtársával közösen adták be a javaslatot. Az elsőben valamifajta viszonyítási alapot még egyébként láthattunk, a másodikban viszont kifejezetten elvonva és ki nem következtethetően láthatjuk azt, hogy mi lenne az a diákminimálbér, amire a vitában is hivatkoztak többen, és azt mi alapján kellene kiszámolni. Éppen ezért nem tudjuk ezt a vetítési alapot, és nem tudjuk ennek megfelelően támogatni.
A piaci viszonyokat természetesen látjuk. Azt látjuk, ha itt kvázi hatóságiárasítás következik, akkor a piacon megszokott 10-12 százalékos munkaerő-kölcsönzési díjnál azért egy jóval drágább, 15 százalékos elvárt költséget írnak elő, kvázi fixárassá teszik a diákszövetkezetek tagjainak foglalkoztatását. Azon túlmenően, hogy önöktől már megszoktuk, hogy mindenfajta piactorzító és olyan intézkedéseket hoznak, amelyek általában egyébként a piacgazdasággal nagyon nehezen, egy másfajta gazdasággal viszont nagyon könnyen párhuzamba vonhatóak, azon felül a vitában elhangzott - erre sem kaptam semmilyen reakciót -, hogy úgy tűnik, itt még egy olyan piac van, amire szeretnének rányúlni. Sajnos, több már a tapasztalatunk, mint amennyi illúziónk maradt abban a tekintetben, hogy itt megint az önökhöz közel álló olyan barátok kaphatják majd meg ezt a piacot, akik már több más piacra is rátették a kezüket, vagy hasonló módon fog ez is működni. Ettől tartunk mindenféleképpen.
Nem utolsósorban mi úgy gondoljuk, hogy megint rendeleti körbe utalják valaminek a meghatározását, még akkor is, ha akkor itt Banai Péter Benő államtitkár úr azt mondta, hogy mindenfajta minimálbér-jellegű, illetve minimálnyugdíj-jellegű és bármilyen más viszonyítási alapot tartalmazó rendelkezés azért rendeletekben kerül meghatározásra. Mi úgy gondoljuk, ebben a tekintetben ezt a kört mégis bővíteni azt jelenti, hogy kivonni valamit a parlament hatásköre alól, a törvény utaló szerkezetére éppen ezért nem jó szemmel tekintünk.
Nem támogatjuk azért sem, mert a jelenlegi javaslat többletterheket ró azokra a vállalkozókra, akik diákmunkát vesznek igénybe. És itt Mengyi Rolanddal egy nagyon picit azért hadd vitatkozzak! Ettől még nem lesz ám a bérkifizetések biztonsága semmilyen szinten se garantálva, ez még nem arra garancia. Ez a mennyiségre garancia, ez arra garancia, hogy önök megállapítják, hogy mennyit kell kifizetni. Aztán hogy ezt kifizetik-e vagy nem, arra önök nem hoznak szabályzókat, az megmarad a jelenlegi rendben: vagy kifizetik őket, vagy nem.
Mi úgy gondoljuk, ebben a tekintetben nem a minimális költségszint meghatározása, hanem a szabályok eredményesebb betartatása lenne az, ami odavezethetne, hogy a fiatalok munkáját ki is fizessék. Úgy gondolom, minden másban, ami a munkakultúrát, a szocializációt és minden mást segít a diákmunkában, mi egyetértünk. Mi arra gondolunk, hogy ez kifejezetten egy alkalmatlan eszközzel elkövetett kísérlet lesz, hacsak nem más a cél, nem az a cél, hogy újabb fideszes haveroknak, barátoknak egy bizonyos piaci szegmenst le lehessen nyúlni.
Úgy gondoljuk, a munkahelyvédelmi akcióterv vagy akár éppen az első munkahely európai uniós garanciaprogramja elegendő lehetőséget nyújtana a fiataloknak arra, hogy megszerezzék azt a munkaszocializációt, azt a munkatapasztalatot és nem utolsósorban azt a bért, amit szeretnének. Ez viszont egy piactorzító, egy piacon ármeghatározó és hatósági árassá tevő olyan intézkedés, amit a Szocialista Párt nem fog támogatni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me