DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném megkérni arra, hogy fogalmazzon, legyen szíves, pontosan, amikor azt mondja, hogy valamilyen csalás történt. Mert én nem láttam semmilyen olyan bírósági döntést, de még eljárást sem, ami arra vonatkozott volna, hogy akár ezeken a területeken, akár máshol ilyen csalás történt volna. Szeretném megkérni önt, hogy ha ilyenről tud ezeknek a területeknek a vonatkozásában, akkor tegye meg a szükséges lépéseket. Néhány gondolatra, dologra viszont szeretnék kitérni abból, amit ön elmondott.
Egyrészről az, hogy korábban egy nagy kft. használta ezt a területet: valóban így van, korábban egy nagy kft. használta ezt a területet, most, ha jól számoltam, akkor tíz nyertese van ennek a területnek. Az pedig, amit említett ön, hogy fiatal gazda nyertese van ennek a területnek, annak valóban az lehet az egyszerű magyarázata, hogy a „fiatal gazda” pályázat pluszpontot jelent, önmagában az a tény, hogy valaki fiatal gazdaként pályázik, az tíz többletpontot jelent a pályázatíró számára. Szeretném hangsúlyozni, hogy közel 40 ezer hektár területet nyertek el a „Földet a gazdáknak” programban fiatal gazdák, úgyhogy én ezzel az állításával nem szeretnék vitatkozni. Szerintem ez önmagáért beszél, hogy egy kft. helyett tízen használják a földet, köztük fiatal gazdák.
Azt mondja, hogy aki elhanyagolta a földet, illetőleg, hogy itt ezen a területen különféle erdészeti munkák voltak… - és nagyon érdekes, ahogy fogalmaz, azt mondja, hogy a földeket határoló erdősávokat a helyiek szerint a hatóságok jóváhagyásával vágták ki. Valóban így van, a hír igaz, a helyiek jól tudják: a hatóságok adtak rá engedélyt. És azért adtak rá engedélyt, mert az eredeti művelési ág szerint szántó, rét, illetőleg legelő művelési ágú volt, csak hát a gondozatlan állami vagyonnak ez a hátulütője. 2010 előtt nem volt erre kellő energia, így aztán erdősült ebből egy rész, amit most valóban az eredeti művelési ágnak megfelelően visszaállítottak. Kértek, engedélyt kaptak rá, és visszaállították az eredeti művelési ágat.
Azt, hogy ön fájlalja azt, hogy itt nem nyert egy kft., megértem, de szeretném felhívni a figyelmét, hogy csak itt most szintén ki volt írva egy földterület pályázatra, ahová nem pályázott sem ez a kft., sem más. Új pályázatot kell hogy kiírjunk. Tehát lett volna lehetőség arra, hogy ha ez a kft. szeretett volna, vagy úgy gondolta, hogy szeretne még nyerni, akkor ezt megtehette volna, és természetesen jó eséllyel indulhatott volna.
(15.10)
Azzal kapcsolatosan, amit kért az interpellációjában, hogy legyen egy soron kívüli ellenőrzés az ügy kapcsán, azt természetesen elrendeltük, még egyszer utánajárunk annak, hogy ki és hogyan műveli ezt a területet, megfelel-e a szerződésében, illetve a pályázati kiírásban foglaltaknak, és mint ahogy más esetben is, itt is, ha nem felelne meg, akkor annak nyilvánvaló következményei lesznek.
Egyébként, hogy kinek milyen lelkiismeretfurdalása van az üggyel vagy általában a „Földet a gazdáknak” pályázattal kapcsolatosan, szeretném önnek a figyelmébe ajánlani a 2010 előtti gyakorlatot, amikor is 600-an használták az összes állami földet. Én is megkérdezem öntől, nem érez-e lelkiismeretfurdalást amiatt, hogy akkoriban 600 nagygazdának kedveztek az állami föld bérleténél, most meg több mint 7500-an nyertek. (Gőgös Zoltán: Nem.) Mit mondana azoknak a gazdáknak, akik nyilvánvalóan 2010 előtt is szerettek volna állami földbérlethez jutni? Csakhogy nem tudtak, mert nem volt sem pályázati kiírás, sem őket nem preferálta a pályázati kiírás, hanem a nagyüzemeket preferálta. Az 500 hektárnál nagyobb területet használók száma is olyan alacsony volt, most meg csak ezeken a területeken több mint 1500 gazda nyert a „Földet a gazdáknak” pályázaton.
Tehát, képviselő úr, a lelkiismeretfurdalás, azt gondolom, nem kell hogy gyötörje a kormányt, a családi gazdaságok támogatására hirdette a „Földet a gazdáknak” programot (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), a családi gazdák nyernek, a fiatal gazdák nyernek ezen a programon. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me