DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt öt esztendőben is igyekeztünk az egészségügyi bérhelyzetre is és az egészségügyi intézményeknek a felszereltségére is fordítani annyit, amennyi a gazdaság teljesítményéből futotta. Szerintem ha az infrastrukturális fejlesztést nézi, képviselő úr, akkor nem hiszem, hogy tud mondani egy olyan másik időszakot, egy olyan másik kormányzási korszakot, amikor 500 milliárd forint értékű fejlesztés volt az egészségügyben. Ha tud ilyet mondani a 2000-es évekből, a 90-es évekből, akkor mondja, hogyha a mai értéken 500 milliárd forintnak megfelelő fejlesztésre akkor bármikor futotta az egészségügyben. Ha pedig nem tud ilyen korszakot mondani - szerintem nem fog tudni, még ha a jövő héten visszatérünk erre a kérdésre, akkor sem -, akkor pedig ismerje el, hogy ennél nagyobb értékű (Ikotity István közbeszól.) fejlesztés nem volt soha máskor az egészségügy területén! De ha tud másik négy évet mondani, ám tegye, és akkor majd elismerjük, hogy volt ennél jobb teljesítmény is.
Ami az egészségügyben dolgozóknak a bérhelyzetét illeti, ön is tudja, hogy 95 ezer egészségügyi dolgozónak sikerült 76 milliárd forintnyi pluszjuttatást adnunk, idén július 1-jétől is, pár napon belül is előrelépés tapasztalható, ugyan nem az összes 95 ezer dolgozónak, „csak” nagyságrendileg 43 ezer dolgozónak, egészségügyi szakdolgozónak nő a bére, és ennek a fedezete a jövő évi költségvetésben is szerepel. Ebben vannak egyaránt ügyeletben dolgozó ápolók és orvosok; a jövő évi költségvetés 12,8 milliárd forint körüli összeget tartalmaz az ő bérük emelésére. Ezenkívül ön is tudja, hogy rezidenstámogatási programmal, szakorvosösztöndíjjal igyekszünk növelni a fiatal orvosok jövedelmét; ezt 2500 rezidens eddig is igénybe vette, tehát ők biztosan itt maradtak, és Magyarországon dolgoznak többek között ennek a programnak a következtében is.
Ami pedig az elvándorlás számait is illeti, ön is tudja, hogy ez a folyamat szerencsére megfordult. 2011-12-ben fordult meg az orvosok részéről (Az elnök csenget.) a külföldre vándorlás, ’13-14-ben pedig az ápolók részéről; azóta egyre kevesebben mennek szerencsére külföldre. Ezt szeretnénk folytatni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me