DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Jó sok helyre kellene trágyát borítani, mondta ön. Teljesen igaza van: csak a földekre, mert ott van szükség arra.
(9.40)
Szerintem az LMP-nek a legnagyobb zsákutcája pontosan ez, hogy ott akar botrányt kelteni, ott csinál feltűnősködést, ahol éppen nem kellene. Mert a trágyára nagy szükség van, ezt megérezte, csakhogy nem ott, ahová tette, az aszfaltra, hanem pontosan a földeken - ez egy óriási különbség. És tudja, kedves képviselőtársam, ha valamit értenek a gazdák, akkor pont ezt látják. (Sallai R. Benedek: Egyetértünk.) Pontosan ezt látják, mert ön amikor elmegy, vallja be, teljesen magányos ezeken az akciókon. Nincsen gazdatársadalmi támogatása, mert bárhol vagyunk, a gazdák mindenütt azt szeretnék, hogy hogyan tudnak hozzájutni, mikor vehetik meg, mikor írják ki, és milyen feltételekkel kaphatják meg. Ezzel szemben, amit önök állítanak, hogy erre nincs szükség, ez teljességgel ártalmas a gazdáknak, egyszerűen nem értik, és ezzel pontosan úgy vannak, mint az aszfaltra borított trágyával, hogy nem jó helyen van.
A kicsiknek esélye sincs - és akkor nézzük ezeket az állításokat, hogy mi igaz, és mi nem, és aztán nézzük, hogy a sánta kutya esete hogyan zajlik a valósággal. Az az igazság, hogy tényleg érdemes megvizsgálni mindazokat, amiket az LMP állít. Úgy kezdte: a kicsiknek esélye sincs. Hogyan kezdte a kormányzat ezt a feladatot? Pontosan abból leszűrve a következtetést, hogy azt tapasztaltuk, hogy a 3 hektár alatti területekre óriási túljelentkezés van. Többszörösét igénylik a gazdák annak, többszörösen pályáznak azokra a területekre, mint amennyien el tudják mindezeket nyerni. Tehát van igény arra, hogy ezt elvigyék.
Hogy erre mindenkinek esélyegyenlősége legyen, ezt biztosítja az a hitelforrás, amit mögé teszünk. Annyira lehetetlen álláspont az, amikor azt mondják, hogy itt csak a nagyoknak adnak, meg ki tud elővenni 150 millió forintot! Szó nincsen arról, hogy valakinek (Sallai R. Benedek közbeszól.) a párnacihából elő kelljen húzni 156 millió forintot. Arról van szó, hogy el kell menni a bankba, hitelígérvényt kell kérni, aztán el kell menni licitálni, és minden további nélkül felemelni a táblát. (Gőgös Zoltán: Kinek a pénzéből?) 1,95 százalékos (Az elnök csenget.) hitelnél mi olcsóbb, tessék nekem megmondani!? Nincs olyan jó gazdasági befektetés, amelyet 1,95 százalékos kamatozással meg lehet tenni. Igen, 10 százalékot, vagy ha nem bérlő, akkor 20 százalékot le kell tenni. (Gőgös Zoltán: De nem akar egy sem…)
De kérdezem én, kedves képviselőtársam: aki dolgozik, aki gazdálkodik, ezt a néhány millió forintot elő tudja venni, minden további nélkül. Sőt, elő tudja venni bármelyik bank kedvezményes, 2-2,5 százalékos kamatozású kedvezményével is ezt az önrészt. (Gőgös Zoltán közbeszól.)
És az az igazság, kedves képviselőtársam, hogy hiába mondják azt, hogy így nem lehet. Amit felsorolt példát az előbb, azt kell mondjam, hogy ha valaki 100 hektárt tudott venni, akkor hol nagygazda? Mert akkor neki a nevén alig van még föld, hanem (Sallai R. Benedek közbeszól.) szeretné megalapozni azt, hogy megfelelő földművesként tudjon majd dolgozni.
Azt mondja, hogy átlátható és nyilvános legyen az árverés. Kedves Képviselőtársam! Az! És az teljesen hamis beállítás megint, és nyugodtan fogalmazhatnék úgy, hazug is, hogy valaki, aki elmegy az árverésre, az nem ismeri és nem kap adatokat. Kedves Képviselőtársam! Akinek ott helye van, a helyi gazdák, és legalább a 20 kilométeres körben lakó gazdák, nincs olyan, hogy nem ismerik egymást. (Gőgös Zoltán közbeszól.) Abban teljesen igaza van önnek, hogy ha ön odamegy, akkor ön nem ismerheti, mert nem tartozik oda, pedig ön gazda szeretett volna lenni, gazdálkodni szeretne.
És mindaz a vehemencia, amivel ön odajön, én ezt értem. Az a kettősség, hogy most még politikusként úgy gondolja, hogy a pártjának az az álláspontja, hogy gátolni kell a gazdákat. De ha valakinek tudathasadása lehet (Derültség a Jobbik padsoraiból.) ebben a történetben, az pontosan ön, aki pályázni akart, pályázott is állami területekre, sőt még védett területeket is (Sallai R. Benedek folyamatosan közbeszól.) szeretett volna megvásárolni ezeken a területeken. És ott van, tudja, hogy élete lehetősége volna, hogy vásároljon, és azon gondolkodik, hogy a gazdaénje vagy a pártpolitikusi énje kerekedjen felül.
Én teljesen őszintén azt javaslom, kedves képviselőtársam, hogy nyugodt szívvel vásároljon, mert olyan lehetőséghez tud jutni ön is, majd a gyermekei is, amellyel hosszú távon nem kilengésekkel, politikai karrierrel, hanem megalapozott gazdaként tudja majd élni az életét. Én ehhez önnek nagyon sok sikert kívánok! Higgye el, sokkal nyugodtabb, sokkal kiegyensúlyozottabb élete lesz, hogyha ezt választja. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
És a számonkérés: csak annyit szeretnék önnek mondani, hogy (Sallai R. Benedek az elnök felé: Ő beszélhet hosszabban, csak én nem?) amikor a gazdák szemébe kell nézni, higgye el, hogy a kormánypárti képviselők (Az elnök újból csenget.) sokkal nyugodtabb szemmel nézhetnek, mint majd önök. Köszönöm szépen. (Novák Előd: Ócska hazaáruló! - Gőgös Zoltán közbeszól. - Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me