DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Nehéz tárgyilagosan válaszolni az ön felvetésére, egyrészt mert önellentmondásokkal van tele, másrészről pedig egy olyan ügyben, ahol, tisztelt képviselő asszony, azért mindenki elismeri, hogy az elmúlt öt évben annyit lépett előre ez a kormányzat, mint az elődei szinte soha, ebben a kérdésben ne csináljon ebből napi pártpolitikát, ne húzzuk le ezt erre a szintre. Örüljünk annak, hogy ma 225 ezerrel több kisgyermek, óvodás és bölcsődés kisgyermek kap naponta rendszeresen, többször enni, és ne próbáljunk meg ebben különféle pártpolitikai aktuális tőkét kovácsolni, fontosabb ügy ez ennél, ön is nagyon jól tudja. (Gőgös Zoltán: Muszáj folytatni a hazudozást?)
Önök is voltak kormányon, annyi mindent tehettek volna, annyi mindent tehettek volna ezekért a gyermekekért (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.), a szüleikért is. Mi az elmúlt öt évben mégiscsak közel 500 ezerrel növeltük azoknak a szülőknek a számát, akik a saját fizetésükből tudnak a gyermeküknek enni adni. Növeltük a családi adókedvezményt, átlag 20 ezer forinttal többet hagyunk ott minden családnál, hogy a saját gyermekének tudjon adni enni.
Olyan félmondatos hazugságokat meg végképp ne mondjon, képviselő asszony, hogy most már az óvodások szüleitől is el lehet venni a családi pótlékot. Tegye teljessé a mondatát! Az a szülő, amelyik nem járatja óvodába a gyerekét, vagy az a szülő, amelyik nem viszi el iskolába a gyerekét, és a gyereke hosszan, jelentős ideig, mondjuk, az iskolából 50 órát igazolatlanul hiányzik, azok esetében volt erre szükség; amelyik szülő arra se figyelt oda, nemhogy a gyereke egyen, még arra se figyelt oda, hogy iskolába menjen, vagy a jövőben nem fog arra figyelni, hogy óvodába menjen, mert nagyon sok gyereknél a napi többszöri étkezést pontosan az tudja biztosítani, ha elviszik az óvodába, a kötelező óvodáztatás ezt a célt is szolgálja. Ez 20 ezer gyermek esetében eléggé fontos szempont, mert 20 ezerrel több gyermek jár ezért most óvodába, és pontosan abból a társadalmi csoportból, ahol a legkevésbé figyeltek arra oda vagy a legkevésbé engedhették meg maguknak, hogy otthon is rendszeresen, egészségesen adjanak a gyermekeknek enni. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.)
Ez az intézkedés nem a gyermekek ellen való, hanem éppen leginkább a gyermek érdekét szolgálja azon szülők esetében, akik nem figyelnek oda a gyermekükre, és ön itt egy félmondattal így elintézi, hogy az óvodásoktól is el lehet venni a családi pótlékot. Nem lehet elvenni! Aki óvodába viszi a gyerekét, odafigyel a gyermekre, egyen az óvodában ezáltal, hogy a gyermekét neveljék, fejlesszék az óvodában, azok számára semmifajta veszély nincs. Aki trehány, aki nem figyel oda, aki veszélyezteti a gyerekét, azok esetében jelenthet ez csak problémát. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.)
Tisztelt Képviselő Asszony! Szerintem mindnyájan büszkék lehetünk arra, hogy az idei év volt az első olyan év, ahol minden önkormányzat, amely a nyári szociális gyermekétkeztetéshez támogatást kért, támogatást kapott. Nem volt olyan önkormányzat, amely ne kapott volna támogatást, ha kért, a nyári szociális gyermekétkeztetéshez.
(9.10)
Ezért költöttünk erre idén rekordnagyságú összeget, 3 milliárd forintot. És mivel ezt kiterjesztjük a jövő évtől kezdve a tavaszi szünetre, az őszi szünetre és a téli szünetre is, éppen ezért fog ez az összeg 3 milliárdról még tovább nőni, 4,5 milliárdra. Azt hiszem, ez is közös siker, nem nekünk, politikusoknak, hanem az országnak, hogy a magyar reformok működnek, és az emberek most már többen tudnak dogozni, az ország gazdasága sokkal jobb helyzetben van, mint öt évvel ezelőtt, és ezt is megtehetjük, hogy minden önkormányzat számára adunk ilyen szociális támogatást, és minden önkormányzat tud a gyermekeknek enni adni.
Az pedig, hogy itt mesterséges ellentétet kíván generálni, hogy egyszer kapnak enni a gyerekek, háromszor vagy négyszer, önellentmondásba kerülhet ebben is a képviselő asszony a felolvasott szövegében, ha egyszer egyben elolvassa, hiszen ön is elismerte, hogy van, aki egyszer kap enni, van, aki háromszor, és van, aki négyszer kap enni. Ilyen gyerek is lesz január 1-jétől, olyan is meg amolyan is, attól függően, hogy milyen ellátási formában van, attól függően, hogy szünidő van vagy iskolaidő van. Attól függően kapják ezeket a különböző típusú ellátásokat.
Tehát aki négyet mondott, aki hármat mondott és aki egyet mondott, mindegyik valós, csak különböző ellátási formákra vonatkozik. Ne próbálja ezeket a képviselő asszony összekeverni! De ahogy mondtam önnek is, a leglényegesebb szerintem az, hogy mind a források, mind az ellátottak tekintetében a lehető legtöbb gyermekhez jutottunk el. Ez már az óvodások, bölcsődések esetében nem is szociális támogatás, hanem a családtámogatási rendszer része, hiszen szinte már skandináv szinten a gyermekek 90 százalékához eljut; ilyesfajta széles körű támogatásokról szinte csak az észak-európai országokban beszélhettünk eddig Európán belül.
Ez 92 ezerről 317 ezerre növelte azoknak a kisgyerekeknek a számát, akik ingyenesen kapnak enni, és ennek a forrásai is biztosítottak, hiszen amikor átvettük az ország költségvetését, 29 milliárd forint állt erre rendelkezésre, idén 58 milliárd áll, jövőre pedig 71 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez olyan mértékű növekedés, hogy kevés más költségvetési tételben tud ilyen mértékű növekedést mutatni a rendszerváltás óta bármilyen szociális ellátás tekintetében, és ehhez adja hozzá a családtámogatásokat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me