KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Képviselő Úr! Összességében megállapítható, hogy egy nagyon szigorú, a csalók, a gazemberek tekintetében nagyon szigorú és határozott parlamenti döntés születhet néhány órán belül az Országgyűlésben; és kedves képviselő úr, igen, van esélye annak, hogy reményeink szerint valamennyi parlamenti párt meg fogja szavazni ezt a jogszabályt, hiszen az elmúlt éjjel, az elmúlt este még a bizottsági módosítókat vitattuk meg. Illetve a törvényalkotási bizottsági záró módosító javaslatok kapcsán nagyon sok szót ejtettek még a képviselők arról, hogy valóban az idős emberek a kiszolgáltatottjai elsősorban ezeknek az árubemutatóknak, de nemcsak róluk beszélünk, nemcsak őket szeretnénk megvédeni, hanem egyébként minden magyar embert, minden magyar családot.
Valóban, ahogy a képviselő úr mondta, új ügyfélszolgálati előírásokat fogunk bevezetni, az ingyenes juttatás reklámjának tilalmával, a bemutatókon a hitelközvetítés lehetőségének megszüntetésével véget lehet vetni, véget szeretnénk vetni a termékbemutatókon, árubemutatókon történő megkárosításnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Fogyasztóvédelmi tekintetben nyugodtan mondhatom azt, hogy az egyik legsúlyosabb, ha nem a legsúlyosabb jelenlegi problémával állunk szemben, amivel kapcsolatban mindenképpen indokolt volt, hogy szigorú és határozott intézkedések szülessenek. Az elmúlt hetekben többször elmondtam, most is megismétlem, mert fontos, hogy ezek az intézkedések, amelyekről beszéltünk a parlamentben - amit ön is, kedves képviselő úr, mondott az imént és magam is utaltam rá az előbb -, konkrét formában egy átgondolt jogalkotási folyamat részei, amelynek előzményeként a fogyasztóvédelemről szóló törvény tavaszi ülésszak során elfogadott módosítása tekinthető.
(9.20)
Tisztelt Képviselőtársam! Örültünk a KDNP kezdeményezésének, ugyanakkor szeretném azt mondani, hogy a kormánynak is teljesen hasonló az álláspontja. Egyre visszatetszőbb, egyre agresszívabb módszerekkel éltek ezek az emberek, ezek a cégek, ezek a vállalkozások.
Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy a parlamenti vitában talán minden parlamenti párt megerősítette, és én is szeretném megerősíteni, hogy ez egy dinamikus közeg, egy olyan dinamikus közeg, ahol azok a csalók, akik az embereket szeretnék átverni, mindig újabb és újabb módszereket találnak, úgyhogy az elkövetkezendő hónapokban szerintem igencsak indokolt, hogy figyeljük azt, milyen új módszerek jelennek meg, és ha lesznek ilyenek - reméljük, hogy nem, de ha lesznek ilyenek -, akkor hasonló következetességgel és hasonló szigorúsággal szüntessük meg azokat, illetve gátoljuk azok elterjedését.
Szeretném elmondani képviselőtársaimnak, hogy valóban úgy, ahogy a képviselő úr mondta, nagyon fontos intézkedéseket, javaslatokat hoztunk például az ügyfélszolgálati előírások bevezetésével, és ha szabad az utolsó javaslat szerinti állapotot mondani, nagyon szigorú ügyfélszolgálati szabályokat szavazhat meg néhány órán belül a parlament, hiszen a törvényjavaslathoz benyújtott egyik bizottsági módosító javaslat rögzíti azt, hogy az ügyfélszolgálatot a hét minden munkanapján legalább napi 6 órás, és öt munkanapos hetet alapul véve legalább heti 36 órás nyitva tartással kell üzemeltetni, valamint a hét legalább egy munkanapján este 8 óráig nyitva kell tartani.
A módosítás alapján a telefonos ügyfélszolgálatokra is irányadó lesz az 5 percen belüli élőhangos bejelentkezés kötelezettsége, ami szintén a fogyasztókat, a vásárlókat fogja védeni. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy azoknak az embereknek egy segítséget, egy lehetőséget nyújt, akik utólag szeretnének reklamálni, mert a termékkel kapcsolatban találnak olyat, ami nem az eredeti vásárlási szándéknak megfelelő, tehát nem azt adták, amit ígértek. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy kiszolgáltatott emberek esetében arra is kellett figyelni, hogy azokat az embereket, akiket elvittek egy árubemutatóra, vissza is vigyék őket a kiindulási helyre, függetlenül attól, hogy vásárolnak-e vagy sem.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében tehát nyomon fogjuk követni a törvény hatásait. Reméljük, hogy a szigorú törvény meghozza a célját, hétköznapi fogalommal, szóhasználattal, szófordulattal azt kell mondanom, a kormány részéről rajta leszünk azon, hogy beváljanak az intézkedéseink a fogyasztók, a vásárlók, az idősek érdekében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me