KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Képviselőtársaim! „Az ezredforduló óta már a saját bőrünkön érezhetjük a természet jelzéseit” - ezt mondta tegnap többek között Áder János köztársasági elnök úr franciaországi felszólalásában. Magyarország a kezdetektől fogva szorgalmazza és támogatja egy új, globális, jogi erővel bíró egyezmény kialakítását, amely a következő évtizedekre irányt szabhat a klímaváltozás kezelésében, segítve a fenntartható fejlődést. Magyarország tehát a legmagasabb szinten képviselteti magát a párizsi klímakonferencián, hiszen ahogy tudjuk mindannyian, a delegációt Áder János köztársasági elnök úr vezeti, aki a tegnapi napon fel is szólalt. Összefoglalásul csak azt hoznám ide, hogy a közös cselekvés fontosságára hívta fel a figyelmet. Tájékoztatom a magyar Országgyűlést arról is, hogy a magyar delegáció szakmai vezetését Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár látja el.
Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar álláspont szerint egy dinamikus, méltányos, jogilag kötelező erejű, általános érvényű jegyzőkönyv elfogadása lenne indokolt 5 vagy 10 éves vállalási ciklussal. Fontos feladat a fejlett és fejlődő államok közötti megegyezés és az arányos teherviselés, a differenciálás kérdésének megoldása. Az elsődleges törekvés nyilvánvalóan a kibocsátás csökkentése, de az egyre gyakoribb áradások, aszályok, szélsőséges időjárási jelenségek miatt az alkalmazkodás kezelése is elengedhetetlen. E tekintetben Magyarország összefogással jól teljesített korábban több esetben, ahogy képviselő úr is utalt erre.
A kormány döntése alapján 2015. július 3-án Magyarország 1 milliárd forint, azaz közel 4 millió dollár felajánlást tett a Zöld Klíma Alap részére. Az alap kiemelkedő szereppel rendelkezik, de a finanszírozás nem lehet önmagában cél, hanem a közös törekvések elérésének az egyik eszköze. A klímafinanszírozási feladatok megvalósítása érdekében a kormány Magyarország csatlakozását kezdeményezte a Globális Zöld Növekedési Intézethez. A szerződést a párizsi klímakonferencián köthetik meg. Az intézet fő célja a fejlődő és a feltörekvő országok támogatása a zöldgazdasági fejlődési modellekre való áttérésben. A tartalmas, új egyezményhez vezető első lépést a tervezett, nemzetközileg meghatározott hozzájárulások jelentik. Valóban, ahogy képviselő úr mondta, én is szeretném hangsúlyozni, hogy az Európai Unió a soros elnöksége idején márciusban, Svájc után másodikként nyújtotta be ezt a beadványt, amely minden tagállam, köztük így Magyarország vállalása is. A beadvány a 2030-as klíma- és energiapolitikai keretnek megfelelően egy legalább 40 százalékos kibocsátási csökkentési célt határozott meg az 1990-es év kibocsátásához képest. Ezzel az Európai Unió az egyik legambiciózusabb vállalást tette, így Magyarország is a legambiciózusabb vállalást tette.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének tisztújító közgyűlésén is kiemelkedő sikert, eredményt értünk el. A klímaváltozást vizsgáló legtekintélyesebb nemzetközi tudományos szervezet tisztújító ülésén a szervezet következő jelentésének elfogadásáig egy irányító testületet választott meg, ahol Magyarország egy klímakutató szakembert jelölt alelnöki pozícióra, akit a küldöttek meg is választottak. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudom, tudják-e, első alkalommal választottak be magyar szakembert a vezető testületbe. Az eredmény jelentőségét mutatja, hogy a szélesebb értelemben vett közép-kelet-európai régióból egy orosz kolléga mellett csak Magyarország tudott kutatót delegálni.
Tisztelt Képviselőtársaim! „Magyarország a környezetszennyezés elleni küzdelemben lépéselőnyben van” - mondta nemrégiben Áder János köztársasági elnök úr egy vidéki rendezvényen. Sok más országnak csak álom, jobb esetben terv, hogy jelentősen mérsékelje az üvegházhatású gázok kibocsátását, addig nálunk, ahogy képviselő úr mondta, azokkal a kiegészítésekkel természetesen, ahogy ő is mondta, 40 százalékkal sikerült ezt csökkenteni. A mostani, már évek óta tartó gazdasági növekedés már modern technológiákkal valósul meg Magyarországon, így jelentősen kisebb a károsanyag-kibocsátás is.
Ugyanakkor ez nem jelenti azt - egyetértek köztársasági elnök úrral -, hogy ne lenne még tennivalónk. Ezért is említettem az imént Magyarország szakmai és diplomáciai aktivitását a tegnapi franciaországi klímakonferencián; elkötelezettséget és nemzeti összefogást kell megvalósítanunk a kérdésben. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me