SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Őszintén sajnálom, hogy megint önt küldték ide, hogy helytálljon mások hibás döntéseiért. Arról beszélni, hogy miért elhibázott a termőföld-privatizáció, a vitanapon már nagyjából leszűrtük a konklúziókat. Látjuk, hogy ez egy kifejezetten nemzetrontó és hazaáruló döntés a kormány részéről. Ez már tény, hogy ezt ennek ellenére megcsinálják. Abban, hogy jó sok helyre kéne trágyát borítani, ott, ahol ezt támogatják, szerte a kormánypárti képviselők között, biztos vagyok.
De nyilvánvalóan nemcsak erről kell beszélni, hiszen ezt a döntést már meghozták, hanem arról is, hogy milyen ennek a lebonyolítása, miben hazudnak még. Mert hazudtak abban, hogy ez jó lesz, de hazudnak abban is, hogy ez a külföldieket majd nem érinti. Kérem szépen, nyilvánvaló tény, lehet itt a szerecsent mosdatni, hogy hogyan… - magyar gazdálkodó az osztrák gazdálkodó, az osztrák téeszelnök hogy lesz magyar gazda, hogy lesz az ezerhektáros nagybirtokos majd kisbirtokos. Lehet minden egyes külföldi, aki akár Bács-Kiskun megyében 86 milliót letesz, akár Győr-Moson-Sopron megyében, lehet a legrendesebb ember, lehet a legjobb gazdálkodó, nem ez a probléma. Persze, ezek mind lehetnek a helyi közösség értékes tagjai. A probléma az, hogy az összes többi magyar kis- és közepes gazdálkodónak, akik állítólag a maguk célcsoportja, esélyük nincs velük szemben licitálni.
Senkinek nincs 60 milliója és 100 milliója ahhoz, hogy ezeken részt vegyen. Kivéve - de mindjárt mondom, hiszen a második nagy hazugságuk az, hogy ez a kis- és közepes gazdálkodókról szól. Az a jó hírem van, hogy az árverés harmadik hetében láttam már egy valóban kicsi és közepes gazdálkodót, aki nagyjából 100 hektáros nagyságrenddel meg tudott venni 3 hektárt. Valóban így van. Majd fel tudják mutogatni a kampányukban, hogy néhány ilyen 3 hektáros birtokot el tudtak adni rendes embereknek is. De ugyanezen az árverésen, ahol voltam, a tegnapi nap folyamán Fazekas Sándor miniszter úr rokona, Bekecs Péter Tiszaszentimréről két árverésen egy csettintéssel ott hagyott 156 milliót. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Hoppá!) Így könnyű! Ezek az önök kisgazdálkodói, ezek az önök barátai, akiket meg akarnak erősíteni, akkor világos az, hogy kiket akarnak megerősíteni. Nyilvánvalóan, ha megnézzük a Tiszaszentimrei Mezőgazdasági Kft. tulajdonosait, és megnézzük azt, hogy mennyi földet kaptak csak megbízási feladatként az elmúlt években, akkor látjuk, hogy vannak, akik jól fekszenek önöknél. Nyilvánvalóan, ha ez a cél, akkor erről kell beszélni, nem pedig etetni az ellenzéket meg a társadalmat azzal, hogy önöknek a kicsik fontosak.
Hazudtak és becsapták, amikor azt mondták, hogy a kicsiket akarják segíteni, nem igaz! Csak a nagyoknak van meg az esélyük, hogy az érdemi földet el tudják vinni, és önök fel fognak tudni mutatni néhány 3 hektáros eladást, hogy kicsik vették meg. De a földek túlnyomó többsége viszont, amit egyáltalán el lehet adni, hiszen jó néhányat el sem lehet adni, ilyen nagyokhoz kerültek és olyan külföldiekhez, akikkel szemben a magyar gazdának esélye nincs.
Nyilvánvalóan a hazugságaik folytatásában az is egy nagy megtévesztés volt, amikor itt többször megígérték, hogy átlátható és nyilvános lesz a folyamat. Tegnap erről államtitkár úrral már volt alkalmunk eszmét cserélni. A véleménye szerint, ha majd bejegyzésre kerültek ezek a tulajdonjogok, akkor kell nyilvánosnak lennie. A mi véleményünk szerint, mivel itt egy nagy értékű állami vagyonról van szó, nem lenne baj, ha a folyamat is átlátható lenne. De Neszményi Zsolt kormánymegbízott Somogy megyében ki is jelentette egy tegnapi sajtótájékoztatón, hogy nem kell nekik ilyen nyilvántartást vezetni, nem feladatuk az, hogy ezt nyilvánosságra hozzák. Azt mondják, hogy mindenki menjen be, üljön be az árverésekre, és ott megtudhatják a neveket. De még ez is hazugság, mert nem tudhatja meg ott sem, hiszen csak a tárcsaszámot mondják be a nyertesek esetében.
Szó sincs arról, hogy a társadalom megtudná azt, hogy kik viszik el ezeket a százmilliós értékeket a közös vagyonból, az állami vagyonból. Nyilvánvalóan az is megdőlt a tegnapi nap folyamán egy tárgysorozatba vétel kapcsán, hogy a gazdák érdekeit képviselnék bármiben. Nem, önök kifejezetten gazdaellenes törekvésekkel azt próbálják megtenni, hogy hogyan lehet a gazdákat egyoldalúan kellemetlen helyzetbe hozni. Elvérzett a kétharmados földforgal-mitörvénymódosítási javaslatuk, ami lehetővé tette volna, hogy a tulajdonosok egyoldalúan megemeljék a földhasználóknak a földhaszonbérleti díjat. Tegnap a mezőgazdasági bizottságban a bizottság kormánypárti többsége egyöntetű ellenzéki támogatás (sic!) mellett tárgysorozatba vette a polgári törvénykönyvnek azt a módosítási javaslatát, ami visszamászik az ablakon, és újra megpróbálja megtenni azt, hogy a gazdákat ellehetetlenítsék, és kellemetlen helyzetbe hozzák azáltal, hogy önök a földtulajdonosok érdekeit képviselik a gazdákkal szemben.
Nincs olyan állításuk, ami igaznak bizonyult volna a lebonyolítással kapcsolatban. A célokban már megegyeztünk, hogy az teljesen rossz. Most gyakorlatilag a lebonyolításról beszélünk, amiben szintén buktára állnak, és nem tudnak felmutatni semmit a korábbi állításaikból, tényközléseikből. Az a kérdés, hogy van-e ennek személyi felelőse. Lesz-e valaha olyan, amikor számon kérik Fazekas Sándoron, a témáért felelős miniszteren, hogy tudta lebonyolítani úgy ezt a nagy értékű privatizációt, hogy minden korábbi kormányzati ígéretet megszegve, átláthatatlan módon, külföldieknek, nagytőkéseknek és a barátoknak kijátssza az állami termőföldet. Erre várom véleményüket. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me