SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt időszakban számtalan példát hallhattunk akár a közvetlen környezetünkből, akár a sajtóból, több százezer forintos gyógyító csodalámpáról, gyógyhatásúnak mondott ágynemű-garnitúráról, pulzáló mágneses eszközökről. Ezeket a termékeket az erre berendezkedett vállalkozások kifejezetten koruk, hiszékenységük, egészségi állapotuk miatt kiszolgáltatott, ezáltal megtéveszthető fogyasztók részére, sok esetben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok alkalmazásával értékesítik.
A KDNP az idén konzultációt hirdetett ennek a társadalmi problémának a vizsgálatára. Levélben, e-mailben, telefonon rengeteg panasz, információ érkezett, ami megerősítette az eddig hallomásból származó híreket. Több esetben egyeztettünk a tárgyban illetékes állami szervek vezetőivel, így a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjével. A Fogyasztóvédelmi Hatóság által évek óta ismertek az árubemutatós cégek tevékenységét jellemző problémák. A Fogyasztóvédelmi Hatóság 2013. és 2014. évi vizsgálati eredményei egyaránt azt mutatják, hogy az esetek több mint 60 százalékában történt valamilyen jogsértés. A vizsgálat alá vont bemutatók több mint 50 százalékában történt valamilyen tisztességtelennek minősülő kereskedelmi gyakorlat, például azonnali döntéshozatalra késztetés.
Miután az ügyet az KDNP felkarolta, azóta számos televízióműsor is foglalkozott a termékbemutatók következtében szerencsétlenül járt emberi sorsokkal, további tisztességtelen gyakorlatokat bemutatva.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fentiekre alapozva a parlament megtárgyalta a KNDP által benyújtott, az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során a fogyasztók védelme érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és a mai nap feltehetően nagy többséggel meg is szavazza azt.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosítására vonatkozó része előírja az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést végző kereskedő részére a fogyasztók bejelentéseinek intézésére, panaszainak kivizsgálására és orvoslására, valamint a fogyasztók tájékoztatása céljából székhelyén vagy telephelyén, valamint fióktelepén, az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés helye szerinti megyeszékhelyen, az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés helyén az árubemutató és a termékértékesítés időtartama alatt ügyfélszolgálat működtetéséről gondoskodni, a személyes, valamint az írásban, telefonon és elektronikus úton történő ügyintézési lehetőséggel, ügyfélszolgálati irodáit a hét minden másnapján legalább napi 6 órás és legalább heti 36 órás nyitva tartással üzemeltetni. A rendelkezések azt célozzák tehát, hogy a terméket értékesítő cégek ne tudjanak eltűnni, a fogyasztók el tudják őket érni a vásárlást követően is, és a gyakorlatban is élni tudjanak a jogszabályban biztosított jogaikkal, például az elállási jogukkal.
A jogszabály megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Hatóság jár el. A törvényben megtiltjuk azt, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést ajándékjuttatással, árengedménnyel, kedvezménnyel vagy ajándéksorsolással reklámozzák. A gyakorlat alapján ugyanis megállapítható, hogy jelentős mértékben az ajándékjuttatások miatt népszerű a fogyasztók körében ez az értékesítési forma. A jövőben tilos lesz az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során pénzügyi szolgáltatást nyújtani. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy a fogyasztók általában nem rendelkeznek megfelelő anyagi erővel a termékbemutatókon kínált, a hagyományos kereskedelmi forgalomban kapható hasonló jellegű árukhoz képest jelentős mértékben túlárazott fogyasztási cikkek megvásárlásához, ezért a szervezők fogyasztói hiteleket közvetítenek a részükre.
Tisztelt Országgyűlés! Összegezve: az a célunk és egyúttal az a feladatunk, hogy a kiszolgáltatott embereket megvédjük. Kötelességünk és felelősségünk, hogy minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket és családokat megvédjük a helyzetükkel visszaélő próbálkozókkal szemben. Ez közös feladatunk és közös felelősségünk, ezért kérem, hogy ezt az ügyet mindenki támogassa. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a Jobbik padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me