CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm, elnök úr, a szólás lehetőségét. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Végigkövettem ennek a vitának az alakulását a nyitó vitától kezdve egészen a mai napig, és érdekes azt látni, hogy néha egy-egy ilyen fórumon elhangzó érvek semmiben nem befolyásolják a felek által elmondottakat a következő fórumon. Hiszen a közbeszerzési törvény módosításának a vitája, az előzetes vitái, akár az ötpárti egyeztetés, akár a Törvényalkotási bizottságon elhangzottak mind-mind meggyőzhették volna önöket arról, hogy az önök által kritikaként most megfogalmazottak nem állják meg a helyüket.
Először a Jobbiknak és Gyüre Csaba képviselő úrnak szeretnék válaszolni, aki azt mondta, hogy nem tudja a Jobbik-frakció támogatni ezt a módosítást, merthogy ez felpuhítja annak a lehetőségét, hogy hány esetben kell közbeszerzést alkalmazni, és hol mentesülnek a közbeszerzés alkalmazása alól a pályázók, azok, akik akár uniós, akár hazai támogatást vesznek igénybe. Ha ez a valós érve annak, ami miatt a Jobbik nem támogatja ezt a módosítást, akkor önöknek támogatnia kellene, hiszen mi pont azt a szabályt emeltük be, hogy 25 millió forintnál kötelezően alkalmazni kell, és pont az volt önöknek a javaslata, hogy ezt ne kelljen használni. Tehát a szigorítás vonatkozásában pont a kormány lépett, és önök azt kérik, hogy oldjuk fel ezt a szabályozást.
Két szempontot kell figyelembe venni, amit akár a Törvényalkotási bizottságon, akár pedig az ötpárti egyeztetésen a kormány elmondott. Az új közbeszerzési törvény sokkal szélesebbre tárja a lehetőségét annak, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások részt vegyenek a közberuházásokban, ennek két garanciája van, az egyik, hogy sokkal alacsonyabb referenciakövetelmények mellett tudnak belépni, a másik, hogy sokkal alacsonyabb tőkemutatók mellett tudnak belépni a közbeszerzések piacára. Ebből fakadóan azonban az Európai Uniónak sokkal több ellenőrzésével kell hogy szembenézzen Magyarország, a másik oldalon pedig pont abban a pénzügyi támogatási rendszerben, ahol ezek a kis cégek, kis családi vállalkozások korábban nem juthattak hozzá támogatásokhoz, nyitottuk meg annak a lehetőségét, hogy a támogatási szerződés aláírását követően azonnal egy 50 százalék lehívási előlegre kapnak lehetőséget.
(16.00)
Tehát az egyik oldalon a kormány effektív pénzügyi segítséget ad ezeknek a vállalkozásoknak, a másik oldalon pedig eleget tesz annak a brüsszeli elvárásnak, hogy a lehető legtranszparensebb módon juttassa el ezeket a forrásokat a magyar családi vállalkozásokhoz. A két szempontot egyszerre kell érvényesíteni. Apáti képviselő úr kérésére kifejezetten megnéztük azt, hogy a családi vállalkozások esetében, a mezőgazdasági vállalkozásoknál ez mit jelent. Egy olyan alacsony számmal találkozunk, ahol nem éri meg ezt a rendszert módosítani, mert több az audit kockázata, mint amit ennek a módosításnak a feloldása, ennek a szigorításnak a feloldása magával hozna, tehát ezért kérem, hogy amennyiben a Jobbik a szigorítás irányában tenne lépéseket vagy tetetne lépéseket a kormánnyal, pont ennek érdekében támogassák ezt a módosítást.
A másik kérdés, amit a képviselő úr említett, az egyeztetésekre vonatkozik. Én viszonylag rövid ideje praktizálok ebben a feladatkörben, azonban nem láttam még olyan törvényt, és nem is biztos, hogy ez probléma, amit ne kellett volna módosítani. Az új európai uniós direktíva a közbeszerzésekre vonatkozóan, már Magyarországra vonatkozóan minden olyan elemet tartalmaz az általunk nyilvánosságra hozott dokumentumokban, amit az EU-s direktíva tartalmazni fog, ez az Európai Bizottság által auditált, elfogadott és engedélyezett eljárásrend. A teljes vitában, ami nagyjából egy éven keresztül zajlott, az Európai Bizottság képviselőinek is volt lehetősége beleszólni ebbe a vitába, és megkaptak minden olyan biztosítékot arra vonatkozóan, hogy a teljes közbeszerzési keretirányelv vonatkozásában a magyar törvény megfelel ezeknek a szabályozásoknak.
Azt pedig, hogy a módosítás vonatkozásában nem állt volna elegendő idő rendelkezésre akár az MSZP-nek, akár más pártnak a módosító javaslatok benyújtására, ezt azért nem tudjuk elfogadni, mert számtalan párttól érkeztek ilyen javaslatok. Valóban, az önök pártja volt az egyetlen, aki az ötpárti vitán nem vett részt. Azt gondolom, a politikai jelszavakon túl ezt is mérlegelik akkor, amikor döntenek arról, hogy támogatják ezt a módosítást vagy pedig nem. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me