DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Megfogalmazódott kisebbségi vélemény is a Törvényalkotási bizottságban, mégpedig gyakorlatilag valamennyi ellenzéki párt, illetve ellenzéki képviselő úgy foglalt állást, hogy nem támogatja a közbeszerzésről szóló törvény előttünk fekvő törvénymódosító javaslatát. Mégpedig miért nem? A Jobbik Magyarországért Mozgalom sokszor leszögezte már itt, és elmondta, hogy mi leginkább a korrupciót tartjuk a mai társadalom egyik rákfenéjének, és mindenféle formában fel kell lépni a korrupció ellen. Sajnos, azt tapasztaltuk az elmúlt öt és fél évben Magyarországon az Országgyűlésben, illetve a törvényalkotásban, hogy a jelenlegi kormánypártok, a Fidesz-KDNP folyamatosan abba az irányba tolja el a törvényhozást, amely gyakorlatilag törvényesíti a korrupciónak bizonyos elemeit, beemeli törvényi szintre, és ezzel gyakorlatilag kiveszi a kriminalizált elkövetési tényállások közül.
Sajnos, a közbeszerzési törvény is egy olyan lehetőséget ad, amely okán szintén milliárdok, százmilliárdok folynak keresztül a közbeszerzésen, és itt is nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne szélesítsük, hanem szűkítsük azt a kört, amely kikerülhet a közbeszerzések alól, amely nem kap akkora figyelmet.
Jelen esetben Apáti képviselőtársam, jobbikos képviselő úr adott be módosító javaslatot, amelynek lényegi eleme volt, amelyet majd ő is el fog mondani, hogy szűkíti annak a lehetőségét, amikor 25 millió forint fölötti állami vagy európai uniós támogatás esetén a közbeszerzési eljárást mellőzni kell - tehát hogy minél kevesebb esetben kelljen mellőzni a közbeszerzési eljárást. Amennyiben mellőzzük a közbeszerzést, az nyilván a korrupció melegágya lehet. Egyetlenegy olyan lehetőséget adott ez a módosítás, amely 25 millió forint fölötti támogatás esetén lehetővé tenné a közbeszerzés kikerülését, ez azonban a vidékfejlesztési programból származó mezőgazdasági kis- és középvállalkozások támogatására vonatkozik, és csak egyetlenegy esetben, amennyiben a támogatás mértéke az 50 százalékot meghaladja.
Tehát itt nagyon fontos a saját erő kérdése, hogy mennyi saját erőt is tett bele a vállalkozó, és amennyiben az 50 százalékot meghaladja az állami támogatás vagy európai uniós támogatás, akkor kelljen lefolytatni ezt a közbeszerzési eljárást. És ebben az esetben is gondoltunk arra… - tehát ez nyilván nem az oligarchákra vonatkozik, hanem kizárólag a kis- és középvállalkozókra. Ennek a támogatása nem történt meg, ezért mi, nemcsak ezért, de nem támogatjuk a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me