DR. ÓNODI

Full text search

DR. ÓNODI
DR. ÓNODI-SZŰCS ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Először is szeretném tisztába tenni, hogy miről szól a szabályozás. Ez a jogszabály arról szól, hogy a nemdohányzókat szeretnénk védeni és nem a dohányzókat, ez két különböző kategória, azt gondolom, és a dolog elég egyszerű, hiszen arról szólna, hogy a hagyományos dohánytermékekkel kerül egy kategóriába minden olyan eszköz és patron, amellyel dohányzást lehet imitálni, attól függetlenül, hogy van-e benne nikotin vagy sem.
Azt gondolom, az is teljesen világos volt a részünkről, az a vélemény, hogy nem segíti a leszokást, legfeljebb átszoktat egy másik eszközre, hiszen a nikotinfüggőség ugyanúgy fennmarad az e-cigivel is, mint anélkül, és az is teljesen világos vélemény volt részünkről, hogy az a pára, amit egyébként a cigaretta kibocsát, ugyanúgy káros a körülöttük levőkre is, mint a cigaretta, az, hogy milyen mértékben és milyen eszközzel, ebben lehet vita. Úgyhogy azt gondolom, azzal, hogy a szabályozás mind a forgalmazásban, mind a fogyasztásban, mind a reklámozásban egy kategóriába teszi a hagyományos cigarettákkal, azt gondolom, hogy ez egy rendben levő történet. (Rig Lajos: A dohányboltban?)
Amennyiben hagyja, hogy ezt folytassam még, hadd térjek ki egy részre, és nagyon szépen köszönöm Mesterházy Attilának a hozzászólását, mert pont egy olyan témára világított rá, ami szerintem egy olyan tünet, amit szerintem mindenkinek érdemes jól végiggondolni, ugye, a várólistákról beszélgetünk. A várólista egy olyan tünet, amelyet az intézményrendszer a saját maga érdekei mentén alakított ki, és ezzel próbált magának forrásokat teremteni. Azt mutatta magáról, hogy van egy óriási várólistája az országnak, hogy több mint 77 ezer ember van ezen a várólistán. Akkor, amikor végre valakiben volt kellő bátorság és megpróbált ennek szabályozással, kontrollal utánamenni, akkor az derült ki, hogy ez nincs így. Kiderült róla, hogy egyből ez csak 44 ezer, és tulajdonképpen nagyon kevés forrással, körülbelül 3 milliárd forinttal sikerült letolni ezt a számot most 34 ezerre.
Ha most ezt be kéne helyezni egy dimenzióba, akkor azt javaslom, azt fontolják meg, hogy abban a műtéti körben, amelyben kötelezettsége van az intézményeknek, hogy tegyék fel mindenképpen várólistára azt a beteget, akit szeretnének megműteni, abban a műtéti körben éves szinten 180 ezer műtét történik. Azt gondolom, fontolják meg ennek fényében, hogy a 34 ezer sok-e vagy kevés Európában; az én véleményem az, hogy kevés.
Azért köszönöm a felszólalást egyébként, mert nyilván van teendő az egészségüggyel, de azt is láthatták, hogy az elmúlt években hiába emelkedett, habár szerény mértékben az egészségügyi büdzsé, az senkiben sem tudott kiváltani elégedettséget. Azt gondolom, hogy rendcsinálás, szabályozás és kontroll nélkül bármennyi forrást teszünk be az egészségügybe, nem fogunk tudni kiváltani elégedettséget.
Végezetül hadd tegyem hozzá azt, hogy az egészségügyet a magyar dolgozók magyar bérének magyar járulékaiból kell fenntartani. Ebben a dimenzióban kell mindenképpen nekünk is gondolkodni, és én abban hiszek, hogy igen, kell hozzá pluszforrás, de csak úgy, hogyha a lakosság, a magyar emberek egészségügyi céljai mentén fogjuk ezeket elkölteni.
Úgyhogy szeretném megköszönni a vitát, szeretném megköszönni a hozzászólásokat, és arra szeretném kérni a tisztelt Házat, hogy fogadja el a jogszabálycsomagot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me