HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Sajnálom, hogy ilyen késői órára került ennek a törvényjavaslatnak a vitája, mert azt gondolom, hogy miután több ponton is módosul az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvény, ezért sokkal jobb lett volna egy olyan időpontban tárgyalni, ahol több képviselőtársunk is itt tud lenni, hiszen ez egy olyan terület, ami mindenkit érint. De biztos sürgős és fontos közfeladatot látnak el így éjfél tájékán, az egészségügyi törvény módosítása biztos számukra nem olyan fontos.
Amit elmondtunk, és amire megnyugtató szavakat sajnos azóta sem kaptunk, hogy a méltányosságból támogatható gyógyszerekkel a továbbiakban mi lesz, és hogy az új szabályozás bevezetése, az egyedi méltányosságra fordított kiadások meghatározott kerete, ahogy csökken, azzal egyébként most önök szerint a gyógyulás esélye nő vagy csökken, mert mi azt látjuk, hogy ha tényleg csak olyan gyógyszerekre lehet adni majd az egyedi méltányosságot, amit magyar embereken már kipróbáltak, akkor valószínűleg ez nem segíti az emberek gyógyulását ezen a területen. Miért is nem fogadjuk el, ha egyébként az Európai Unión belül a többi országban már más nemzetiségű embereken kipróbálták? Valószínűleg azt gondoljuk, hogy a magyar lakosságon is ugyanolyan hatásosak lennének ezek az új gyógyszerek, és lehetőségük lenne arra, hogy olyan gyógyszereket próbálhassanak ki, amelyek újak és újonnan lettek kifejlesztve.
Az elektromos cigaretta problematikáját a sajtó is és mi is számos esetben körbejártuk. Nagyon sajnálom, hogy a Népjóléti bizottságon nem támogatták a Fidesz-KDNP-s képviselőtársaink azt, hogy a szakma, a szakemberek megszólalhassanak a bizottsági ülésen és elmondhassák véleményüket. Többször meghallgathattuk, hogy társadalmi egyeztetés volt, mégis azon szakemberek, akik most már több évtizede, legalábbis egy évtizede már biztosan foglalkoznak az elektromos cigarettával, ők azok, akiket nem kérdeztek meg és nem szólalhattak meg ebben a kérdésben.
Arról beszélünk, hogy mostantól az e-cigarettát csak és kizárólag a trafikokban lehet majd megvásárolni, így legalább egyébként lesz termék a trafikokban, mert akik dohányoznak, azon barátaim jelezték, hogy jelen pillanatban, ha bemennek, nem találnak ott majdnem semmilyen árut.
Az a baj, hogy több emberben az a kérdés merült fel, és ezért is sajnálom, hogy csak egészségügyi államtitkár úr ül itt, hogy ez nem az egészségről szól. És pont ezért, nem is önnek kéne megvédeni ezt az egész elektronikus cigi kérdést, hanem azoknak, akik a trafikmutyit kitalálták, mert az emberek nagy részében az fogalmazódik meg, hogy nem az egészségről szól ez a dolog, hanem gazdasági kérdést csinálnak belőle, hogy a trafiktulajdonosoknak még több bevételük lehessen majd ebből a tételből is.
Sajnos azt is látjuk, hogy azon embereket, akik leszokni kívánnak jelen pillanatban erről a dohányzásról ezen eszköz segítségével, majd beküldik a dohányzásra kijelölt helyre, ahol passzív dohányosként szívhatják majd a füstöt, és majd ez biztos segíti őket a leszokásban.
Ugye, azt is meghallgathattuk többször, hogy ez nem segít a leszokásban. A mai nap estéjén, délutánján volt egy kisebb megmozdulás a Parlament mellett, ahol megpróbálták azon emberek, akik már leszoktak a dohányzásról, felhívni képviselőtársaink figyelmét arra, hogy igenis segít a leszokásban, hiszen nekik is sikerült. Több százan álltak itt kint, a Parlament mellett, és próbálták a hangjukat bejuttatni ide, a falak közé, hogy hallják meg képviselőtársaim, hogy nem megoldás, hogy a trafikmutyi II-ként egyébként mostantól csak trafikban vásárolhatnak olyan emberek, akik jelen pillanatban éppen a dohányzásról kívánnak leszokni, olyan eszközt, ami segít a dohányzásról való leszokásban, és az sem jó megoldás, hogy majd füstöt szívhatnak azon társaikkal együtt, akik egyébként még dohányoznak, azok fogják együtt szívni a füstöt azokkal, akik jelen pillanatban éppen le kívánnak szokni.
Egy-két adatot szeretnék már csak elmondani, ami kint elhangzott, és megígértem a kinti szakembereknek, hogy el fogom mondani: amíg ma Magyarországon az elektromos cigaretta ellehetetlenítése és visszaszorítása a cél, addig Angliában éppen azon dolgozik az egészségügy, hogy jövőre már receptre is kaphassanak elektromos cigarettát a leszokni kívánó dohányosok.
(23.50)
Ugye, egy szám, 28 ezer, amely a dohányzás áldozatainak éves statisztikáját jelenti. Ugye, elektromos cigaretta használatába még nem halt bele senki, legalábbis senki nem tud róla, hogy azért, mert nem nikotintartalmat, hanem csak párát szív egy ember, az nem okoz halált. Egyébként a dohányzásról meg tudjuk, hogy elég komoly halálozási rátája van. Tényleg a szakma kéri, és azok a szakemberek, akik többször most már megpróbálták önöket elérni és elmondani a javaslataikat, hogy hallgassák meg őket, mielőtt döntenek. Amennyiben nem hallgatják meg őket, többen elmondták kint, Áder Jánoshoz fognak fordulni, alkotmányos kontrollt fognak kérni, és addig fognak menni, amíg az egészségüket, a saját egészségüket meg nem tudják védeni.
Kérem, államtitkár úr, ne vegye magára ezt a kérdést. Azt gondolom, hogy azoknak kéne itt ülni, akik kitalálták, hogy a trafikokba sokkal nagyobb pénzt kell rakni, és azon embereknek, akik trafiktulajdonosok, jobban ki kell tömni a zsebüket. Erről szól ez a javaslat sajnos. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me