RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az nagyon érdekes, hogy egy ilyen salátatörvény keretén belül nagyon sok témába nem megyünk bele, kivéve az elektromos cigaretta. Ugye, innen fejétől bűzlik a hal, és salátatörvény keretében próbálnak átnyomni egy olyan törvényt, ami nem a nemdohányzók védelmét nem szolgálja, de a dohányosokét sem.
Azokkal a törvénymódosításokkal, illetve jogszabályokkal, amit ez a salátatörvény tartalmaz, nagyjából és a többségével egyet lehet érteni, hiszen előreviszi az egészségügyi rendszert, könnyíti magát a rendszert, de egy olyan törvényt próbáltak belecsempészni a nemdohányzók és a gyermekek védelmében, amit véleményem szerint ki kellett volna venni, és a Jobbiknak, illetve az ellenzéki képviselőknek a többsége is ezt szorgalmazta, és ezért adta be azokat a módosító javaslatokat, akár paragrafusonként vagy egyben is, hogy ez kikerüljön, és erről vitatkozzunk. Nagyon érdekes volt, amit képviselőtársnőm is mondott, hogy nem hallgatták meg azokat a civil szervezeteket és érdekképviseleteket, akik eljöttek a Népjóléti bizottság ülésére, és elmondhatták volna azokat a véleményeket. Hiszen ők már tíz éve, évtizedek óta benne dolgoznak ebben a rendszerben. Ők voltak azok, akik elkezdték ezeket forgalmazni, betanítani azokat az embereket, akik ezzel a módszerrel szoktak le a dohányzásról, és ezt hangsúlyozni kell, hogy igenis, attól függetlenül, hogy Magyarországon jelen pillanatban nincs olyan erős statisztikai mutató, ami azt mondhatná, hogy igenis ezzel le lehet szokni, de az ismerősi körökben és mindenki ismerősi körében van olyan, aki a dohányzásról úgy szokott le, hogy az elektromos cigarettát vagy ezt a dohányzást imitáló eszközt kezdte el használni.
A Népjóléti bizottság preambulumában van egy érdekes mondat, ami nagyon tanulságos szerintem a közeljövőben, és ezt az egy dolgot nem alkalmazták. Így hangzik: munkánkban kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a civil és érdekképviseleti szervezetekkel való együttműködésre. Hát ez sajnos nem jött össze, hiszen a kormánypárti képviselők leszavazták azt a lehetőséget, hogy ezek a civil és érdekképviselői csoportok felszólalhassanak, és elmondhassák a véleményüket. Ugyan elküldték a levelet a Népjóléti bizottság minden egyes tagjának, de ezek, úgy érzem, hogy süket fülekre találtak.
Én nem gondolom, hogy államtitkár úrnak valóban bele kellene mennie egy olyan harcba, egy olyan jó salátatörvénymódosításba belecsempészni egy olyan dolgot, ami nem támogatható sem erkölcsileg, sem szakmailag. Hiszen azzal egyetértünk, hogy nem egészséges, nem azt mondjuk, hogy egészséges maga az e-cigaretta, de azt mondjuk, hogy sokkal kevesebb a káros hatása, mint a dohánytermékeknek. Hiszen nem dohánytermék. Elhangoztak itt az általános vitában olyanok, hogy a nikotin ártalmas, és ha rácseppen egy gyermek kezére, akkor milyen veszélyekkel járhat. Hát a sósav is rácseppenhet, az is nagyon veszélyes. Ugyanúgy a mosogatószerek nagy része, ha lenyeli a gyermek, nagyon veszélyes. De ugyanolyan veszélyes az a szer is, amivel megpróbáljuk a dohányzásról leszoktatni az embert, ez a nikotintartalmú tapasz vagy rágógumi, és ha a gyermek összekeveri, az sokkal, de sokkal veszélyesebb, mert nem lehet ellenőrizni, hogy mekkora nikotintartalom jut be a szervezetébe.
És hogyha elvonatkoztatunk most csak az elektromos cigarettától, és a dohányzást imitáló eszközöket próbáljuk meg analizálni, elmondani róla azokat a tulajdonságokat, hogy ugye nincs benne nikotin, tehát nem lehet dohányterméknek venni. Itt elhangzott az is, hogy arra kényszerítjük azokat az embereket, akik leszoktak a dohányzásról, hogy ugyanott szívják ezt az elektromos cigarettát vagy dohányzást imitáló eszközt, ahol a dohányosok is dohányoznak. Tehát, ahogy itt előttem is elmondták, ez egy passzív dohányzásnak számít.
Ez a törvényjavaslat semmi másról nem szól, csak hogy azt a 4,5, közel 5 milliárd forint árbevételt vigyük be azoknak a haveroknak, akik dohánykoncessziót kaptak. Én megértem azokat a képviselőket, akik támogatják ezt, hiszen a családtagjaik között nem egy olyan van, aki dohánykoncesszióval rendelkezik. De ha a gyermekek védelmére hivatkozunk vagy a nemdohányzók védelmére, azt meg lehet úgy oldani, hogy lefóliázzuk azokat az üzleteket, szaküzleteket, akik ezzel foglalkoznak, és maximum tényleg csak kuplerájnak nézik ismét, ha jön egy osztrák vagy német vendég ide Magyarországra.
(24.00)
Többször elmondtam azt, hogy a szakboltokban olyan eladók dolgoznak, akik értenek ezekhez az eszközökhöz, meg tudják mutatni, hogy működik, el tudják mondani a mechanizmusát. Abban nem vagyok már biztos, hogy a dohányboltban lévő eladó is rendelkezik ilyen ismeretekkel. Sok esetben még a dohányterméket sem ismeri, tehát neki is öt perc kell, mire megtalál egy kért dohányárut.
Az, hogy ellenőrizhetetlen és a feketepiacot erősíti az, ha nem visszük be a dohányt, ez nem igaz, hiszen ők adóbefizetők, és az állami költségvetést erősítik azokkal az adózott forintjaikkal, amit az eladás után ők befizetnek. Úgy gondolom, akkor lesz ellenőrizhetetlen ez az egész folyamat, ha csak dohányboltban űzzük ezt az elektromos cigarettát, illetve az imitáló eszközt, és külföldről szerzik be azokat a beazonosíthatatlan anyagokat, amelyeket majd ezután fognak ők szívni. Valószínű, olcsóbban meg fogják kapni, mert azt elmondtam itt az általános vitában is, hogy ez tényleg olyan, vicckategóriát súrol, mint amikor az alkoholistát tényleg beküldjük a kocsmába, hogy ott vegye meg a napi ásványvizét és ott is fogyassza el. Tehát ilyen szabályozás véleményem szerint nem lehet.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Úgy gondolom, és azért is adtuk be többször azokat a módosítókat, hogy ezt gondoljuk át még egyszer, ne menjünk bele olyan dologba, hogy így diszkrimináljuk azokat az embereket, akik ennek az eszköznek a segítségével leszoktak a dohányzásról, hogy oda kényszerítjük őket, ahol 3 vagy 4 éve is dohányoztak. Kérem államtitkár urat, hogy ezt gondolják végig, még egyszer gondolják át, rágják át, és ha lehetne, ezt még vegyék ki belőle. Még egyszer mondom, hogy nagyon jó magában ennek a salátatörvénynek a nagy része, 99 százaléka, ez az 1 százalék elfogadhatatlan véleményem szerint, illetve nem lehet egy lapon említeni az egészségügyi dolgozók béremelésével, a túlórapótlékok felengedésével… - illetve ezt a dohányzók védelmére hozott törvényt.
Tehát egy salátatörvénybe ez a kettő nem fér bele, az egyik egy pozitív, a másik egy teljesen negatív. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me