DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az elmúlt hetekben a Jobbik legismertebb politikusává Kovács Béla vált (Közbeszólások és derültség a Jobbik soraiban.), éppen ezért úgy látom, itt a parlamentben a Jobbik óhatatlanul vissza akar… (Szávay István közbeszól.) - vissza akar nyúlni azokhoz az időkhöz, amikor még Jobboldali Ifjúsági Közösségnek hívták (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), amikor még fiatalos arculata volt, de az utóbbi hetekben, amikor egy ilyen KáGéBélának becézett, titkosszolgálati múlttal rendelkező, erős (Kunhalmi Ágnes: Oroszok egymás között!) oroszországi, posztszovjet kapcsolatokkal rendelkező úr fémjelzi a Jobbikot, hát, akkor bizony ráfér a Jobbikra egy kis ráncfelvarrás, és érdemes itt a parlamentben is előhozni egy-két olyan szólamot, amely azt mutatja a retorikában, hogy mennyire modern és fiatalos párt a Jobbik, ha a pénzeit mégiscsak a XIX. századi módon gyűjti ez a párt, vagy még annál is rosszabb módon. (Közbeszólások és derültség a Jobbik és az LMP soraiban.)
Tisztelt Képviselő Asszony! Ha ön nem itt, a magyar parlamentben ülne, hanem egy másik parlamentben, mondjuk, Lengyelországban ülne a szejmben, vagy Bukarestben ülne az ottani parlamentben (Z. Kárpát Dániel: Mi a válaszod?), akkor bizonyára még nagyobb vehemenciával mondaná (Kunhalmi Ágnes közbeszól.), hogy nálunk, mondjuk, Lengyelországban 6 százalék a fiataloknak az elvándorlása, a magyar modellt kellene követni, mert ott csak 2. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Vagy Romániában is azt mondhatná, hogy mennyivel jobb lenne a nyugati szomszédunk példáját követni, hiszen ötször kisebb a fiatalok elvándorlása Magyarországról, mint amilyen Romániából; és még lehetne sorolni (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) akár baltikumi, akár más példákat (Dr. Schiffer András közbeszól.), hogy más országokból, amelyek Magyarországgal együtt csatlakoztak az Európai Unióhoz, milyen nagy mértékű a fiataloknak az elvándorlása. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.)
Nyilván nekünk az is fontos, hogy ez a 2 százaléknyi fiatal minél hamarabb visszatérjen, de ha megnézi, hogy más, hasonló gazdasági helyzetben, hasonló társadalmi helyzetben lévő országoknál mi a helyzet, akkor azt láthatja, hogy háromszoros vagy ötszörös az elvándorló fiataloknak az aránya vagy a külföldön munkát vállaló fiataloknak az aránya. Sokak esetében egy-egy nagyobb összegnek a kifizetése, egy nagyobb adósságnak vagy devizahitelnek a kifizetése volt az az ok, ami miatt külföldre mentek, hogy annyi pénzt összeszedjenek, amiből ki tudják fizetni azt az adósságot. A devizahiteles-mentés, a végtörlesztés pontosan nekik segített, hogy emiatt ne kelljen senkinek külföldre mennie. (Dr. Schiffer András közbeszól.) Vagy ön azt mondta, hogy sokak számára fontos, hogy itt anyagi okokból ne maradjon el a gyermekvállalásuk. Tisztelt képviselő asszony, a mai napon is lehetőségük van arra, és a holnapi napon is (Kunhalmi Ágnes: Hogy szüljenek?), hogy pontosan a lakások építésének áfacsökkentését megszavazzák. (Közbeszólások és derültség a Jobbik soraiban.) Vagy a családok otthonteremtési kedvezményét miért nem sikerült a Jobbiknak támogatnia? Ön azt mondta, hogy a családok több gyermeket szeretnének vállalni. Ön mért nem támogatta a családok otthonteremtési kedvezményét, hogy tudja megindokolni nekik, hogy ezt nem tette meg? Vagy beszélhetnénk a bölcsődei ellátásoknak a kibővítéséről (Dúró Dóra: Hát, arról beszélhetnénk!), a mini-bölcsődéről, beszélhetnénk a munkahelyi bölcsődékről vagy azokról az új kategóriákról, amelyek létrejönnek (Közbeszólások a Jobbik soraiban.), pontosan azért, hogy rugalmasabb legyen a gyermekvállalás mellett a gyermeknek az elhelyezése.
Ön is tudja: bölcsődében és óvodában 318 ezer gyermek kap ingyenesen enni, és 700-800 ezer gyermek pedig ingyenesen kap tankönyvet. (Kunhalmi Ágnes: Olcsó húsnak híg a leve!) Ezek a költségek Magyarországon nem terhelik a szülőket. Lehet, hogy van még két-három skandináv állam, ahol hasonló mértékben nem kell ezeket a költségeket kifizetni, de Európa többi részén, akár nyugatabbra, akár délebbre néz, bizonyára ezek a tételek minden családnál jelentkeznek. De ugyanígy mondhatjuk a devizahiteles-mentés mellett a Diákhitel2-t vagy a felvételi számoknak az alakulását. Nem igaz az, amit ön mond, képviselő asszony, tavalyelőttről tavalyra növekedtek a felvételi számok (Dúró Dóra: És 2010-hez képest mennyi?), a tavalyi évben pedig körülbelül ugyanannyiak voltak, mint az idei évben. És az ingyenes nyelvvizsgáról is beszélhet ön, hogy a Jobbik megadja, tisztelt képviselő asszony, de nem kell megadni, hiszen az érettségi révén ingyenesen nyelvvizsgával egyenértékű bizonyítványt szereznek a fiatalok, megvan az ő nyelvvizsgájuk akkor (Dr. Schiffer András közbeszól.), amikor leérettségiznek, ezt ön is nagyon jól tudja, csak bennragadt a 2010-es lemez a Jobbik kampánygépezetében (Dúró Dóra: Akkor még nem is volt ez!), és még mindig ugyanazokat a szólamokat mondja, miközben a magyar fiatalok számára ez természetesen már lehetőségként meg van adva annak, aki élni akar ezzel.
A Jobbiknak pedig, azt hiszem, igencsak szüksége van erre a kis füzetkére, amelyet ön felmutatott, hiszen eszmeileg a leginkább a zavar jellemző a Jobbikra, hiszen a magyar nemzeti érdek pártjaként kezdték, de ahogy a parlamenti szavazásaikat látjuk, sokszor inkább az orosz nemzeti érdeket szolgálják, mintsem a magyar nemzeti érdekeket (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Paks! Paks!), mintha az érdekkijárásuk Brüsszelben is és itt, Budapesten is igencsak Moszkva felé hajolna. Bízom benne, hogy nem küldenék kötelező útra Moszkvába a jobbikosok a magyar fiatalokat, szerintem van nekik jobb jövőképük is. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) A nemzeti tehetségprogramról szólnék még nagyon röviden, hiszen ennek a forrásait is azért dupláztuk meg, hogy aki tehetséges magyarországi fiatal, az akár másfél millió forintos (Dr. Schiffer András közbeszól.) szabad felhasználású ösztöndíjat is kapjon, hogy itt bontakoztassa ki a tevékenységét.
(14.10)
Azoknak pedig, akiknek vagy a szüleiknek arra nincs fedezetük, hogy például nyaralni menjenek, nekik indítottuk az Erzsébet-programot, a Határtalanul!-programban pedig megismerhetik a határon túli magyarokat is. Azt hiszem, ez egy koherens és biztos jövőkép minden magyar fiatalnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me