DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz hét végi kongresszusán több felszólaló is értetlenkedve állt az előtt a jelenség előtt, miszerint a kormánypártoknak sem a stílusára, sem a politikájára nem vevők a fiatalok.
(14.00)
Ezzel szemben a Jobbik tarol az egyetemisták körében, és a 35 év alatti korosztályban toronymagasan vezeti a népszerűségi listákat. Mindennek természetesen az az oka, hogy mi a fiatalok problémáira érzékeny válaszokat adunk, azokra valódi megoldásokat, megoldási javaslatokat dolgozunk ki, és nem egy habonyi életpályamodellt kínálunk nekik.
Az első és a legfontosabb lenne a fiatalok itthon tartása és hazai boldogulásának elősegítése szempontjából a valódi munkahelyteremtés. Nem a külföldi munkavállalás kényszerét vagy a megélhetést nem biztosító közmunkát kellene kínálni a fiataloknak, hanem értelmes munkát, amely tisztességes megélhetést kínál nekik, lehetőleg termelő munkahelyek létrehozásával. Emellett az oktatási rendszernek nem visszapofozni kellene a gyerekeket, hanem átlendíteni a nehézségeken, segíteni őket az előrébb jutásban, és a társadalmi mobilitás motorjává kellene tenni a magyar oktatási rendszert. Ehhez elengedhetetlen lenne például az, hogy az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát növeljék, és a Jobbik ifjúsági tagozatának nagyon fontos javaslata, hogy az első nyelvvizsga mindenki számára ingyenes legyen, és általánosságban elmondható, hogy az egész oktatási rendszerben a megfelelő finanszírozást biztosítani kellene.
Az elvándorlási szándék Magyarországról az önök kormányzása idején a legmagasabb az elmúlt 25 évben, ezek olyan adatok, amelyekkel vitatkozni nem lehet, a konzekvenciákat viszont le kellene vonni ezekből. Nem arról van szó, hogy néhány évre tanulás, nyelvtanulás, tapasztalatszerzés okán szeretnének külföldre menni a magyar fiatalok, hanem arról, hogy hosszú távú vagy végleges letelepedést terveznek külföldön, így elveszítjük a jól képzett munkaerőt, akik külföldön fognak családot alapítani, és ki tudja, hogy visszajönnek-e valaha Magyarországra, ki tudja, hogy tudjuk-e az ő tudásukat kamatoztatni vagy sem.
A családalapításban is segítené a Jobbik a fiatalokat. Ez is egy nagyon nagy probléma, hiszen Magyarországon a tervezett és a megszületett gyerekek közötti különbség nemzetközi összehasonlításban is igen nagy, tehát Magyarországon nagyon nagy számban vannak azok a fiatalok, akik nem tudják a tervezett gyermekeiket világra hozni. Ezért lenne elengedhetetlenül szükséges például a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának minimális mértékűre, 5 százalékra csökkentése, illetve az anyák munkavállalásának, foglalkoztatásának az elősegítése.
De felhozhatnám egy olyan kényes kérdésként az ifjúsági törvény megalkotását, ami nemcsak szakmai, hanem hitelességi kérdés is az önök esetében. Amikor a Fidesz ellenzékben volt, folyamatosan követelte az akkori szocialista kormányokon, például Rétvári Bence államtitkár úr személyesen is, hogy alkossák meg az ifjúsági törvényt, hiszen erre égető szüksége van Magyarországnak. Eltelt öt év, azóta is önök kormányoznak, és még mindig nem született meg az ifjúsági törvény, még ezt sem csinálták meg a fiatalok érdekében.
Ez az a XX. századi mentalitás, amire azt mondják a magyar fiatalok, hogy nem kérnek belőle, ez az a hozzáállás, amit elutasítanak; vagy az a XX. századi mentalitás, amit a gyermekéhezés felszámolására alkotott határozati javaslattal kapcsolatban tanúsítottak, amikor Harrach Péter azt mondta, hogy kizárólag azért nem támogatják ezt a kezdeményezést, mert azt az ellenzék nyújtotta be. Ezzel áll szemben a Jobbik által kínált XXI. századi politikai kultúra, amely egy javaslatnak kizárólag a tartalmát nézi és azt, hogy az a nemzet érdekét szolgálja vagy azzal ellentétes, a fiatalok érdekét szolgálja vagy azzal ellentétes, és ez alapján ítéljük meg.
Hogyha a politikusi utánpótlást és a pártok ifjúsági szervezeteinek összehasonlítását megnézzük, akkor azt látjuk, Lázár János maga mondta a Fidelitasra utalva, hogy törtető fiatalokról van szó. Ezzel szemben áll a Jobbik ifjúsági tagozatának értékalapú, mozgalmi alapon szerveződő közössége, amely mozgalmi alapon fordul a fiatalok felé, az ő valós problémáikra ad válaszokat. Ilyen volt a diákhitelről szóló kampány, a diákmunkáról szóló kampány, a gyermekvállalás nehézségeiről, kihívásairól szóló kampány, a Magyar Ifjúsági Kódex vagy a legújabb kiadványunk, az Eszmék Könyve (Felmutatja.), amely a politika világában segít eligazodni a fiataloknak. És amíg azon tanakodnak itt az Országgyűlésben vagy egymás között, akár Semjén Zsolt, hogy Orbán Viktor SMS-el vagy nem SMS-el, addig a fiatalok továbbra is az öregecskedő politikusok pártját fogják látni a Fideszben. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me