ROGÁN ANTAL,

Full text search

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni a tisztelt képviselő urat, hogy a kormány továbbra is eltökélt, és semmilyen körülmények között nem fogadja el a kötelező betelepítési kvótát.
Nem engedjük azt, hogy bárki a magyarok feje fölött eldönthesse, hogy Magyarországon a magyaroknak kikkel kell együtt élni. Nem fogjuk engedni azt, hogy bármilyen, egyébként jogtalanul és nem jogszerűen meghozott európai uniós jogszabállyal előírják azt, hogy Magyarországnak kiket kelljen befogadnia, előírják számunkra azt, hogy kik azok, akiket Európából, Brüsszelből kötelezően betelepíthetnek Magyarországra a magyarok közé. Éppen ezért az Országgyűlés döntésének megfelelően elindította az Európai Bíróság előtt a kötelező betelepítési kvótáról szóló jogszabály megtámadását a magyar kormány. Az igazságügyi miniszter úr az ehhez szükséges keresetet benyújtotta, és várjuk, hogy az Európai Bíróság ezzel kapcsolatban minél hamarabb meghozza a döntését.
Tisztelt Képviselő Úr! Arról is szeretném tájékoztatni, hogy a magyar kormány e téren eltökélten partnereket is keres. A visegrádi országok között, a visegrádi országok kormányai között (Zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) egyetértés alakult ki abban az ügyben, hogy a kötelező betelepítési kvóta kapcsán elindított eljárásrend semmiképpen nem felel meg sem az európai hagyományoknak, sem a szerződés szellemének, sem pedig az európai jogszabályoknak. Ennek megfelelően a magyar kormány keresi a kapcsolatot azokkal a kormányokkal, amelyek velünk együtt ellenzik a kötelező betelepítési kvótát, és értelemszerűen megpróbálunk közösen fellépni ez ellen, ha nem is közös jogi keresetben, de a brüsszeli Bizottság, illetve Európa különböző fórumain. És itt engedje meg nekem, tisztelt képviselő úr, hogy egy kicsit tágabbra nyissak a tisztelt Ház előtt. Ugyanis nem csak a kormánypártoknak vannak képviselői az Európai Parlamentben. Vannak az ellenzéki pártoknak is képviselői az Európai Parlamentben, és itt arra szeretném kérni az ellenzéki pártokat, hogy ha lehet, győzzék meg a saját európai parlamenti képviselőiket, hogy ugyanígy ellenezzék a kötelező betelepítési kvótát. Arra szeretném kérni különösen a baloldali képviselőket, hogy ne Brüsszel álláspontját támogassák az Európai Parlamentben, hanem Magyarország álláspontját támogassák. Azt gondolom, hogy ebben az ügyben igenis sokat tehetünk akkor, ha a magyar baloldal képviselői odaállnak a magyar kormány és a magyar emberek akarata mellé.
Tisztelt Képviselő Úr! Szerintem ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy Magyarországon elenyésző kisebbségben vannak azok a polgárok, akik egyébként támogatnák a kötelező betelepítési kvótát. (Nagy zaj. - Az elnök csenget.) Mind a közvéleménykutatások, mind pedig a kormánypártok által időközben elindított petíció mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy a magyar polgárok ellenzik a kötelező betelepítést.
A kormány nevében is szeretnék tisztelettel köszönetet mondani mindenkinek, értelemszerűen nemcsak a parlamentben itt ülő képviselőtársaimnak, hanem azoknak is, akik a petíció ügyét segítették, akik az elmúlt több mint egy hónapban vették a fáradságot ahhoz, hogy megkeressék polgártársainkat, akik vették a fáradságot ahhoz, hogy összegyűjtsék azt a több mint másfél millió aláírást. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki aláírásával is támogatta a petíciót, mert az a véleményem, hogy a petíció egy pártok feletti ügy. A kötelező betelepítés ellenzése nem egész egyszerűen kormánypárti és ellenzéki álláspont kérdése, ez túl van azon. Azt gondolom, minden józan magyar embernek elleneznie kell azt, hogy egyébként úgy döntsenek emberek betelepítéséről Magyarországra, hogy arról a magyar polgárok véleményét nem kérték ki, és arról a magyar polgárok nem dönthettek.
Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megerősíteni azt is, hogy mi azt gondoljuk, hogy e téren Brüsszelnek, a brüsszeli döntéshozóknak vissza kellene térniük Európa demokratikus hagyományaihoz. Mert ahogy meghozták a kötelező betelepítési kvótáról a döntést, az mindennek nevezhető, csak demokratikusnak nem; mert nem kérdezték meg róla az európai polgárokat, nem kérdezték meg előzetesen az európai kormányokat, és nem kérdezték meg a nemzeti törvényhozásokat sem.
Azt gondoljuk, hogy a demokratikus alapértékekhez, a demokratikus eljáráshoz való visszatérés csak erősítené a bizalmat Európában, és világossá tenné, hogy a brüsszeli bevándorláspolitika már régen megbukott, és a bevándorlás kérdését nem úgy kell kezelni, ahogy azt Brüsszel elképzeli, hanem elsőként a határokat kell megvédeni, és lehetőséget kell teremteni az európai polgároknak arra, hogy maguk dönthessék el, kivel akarnak együtt élni és kivel nem. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me