ROGÁN ANTAL,

Full text search

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd kezdjem talán röviden azzal, amivel Kósa Lajos frakcióvezető úr is elkezdte. (Dr. Harangozó Tamás: Miből volt Habony Árpádnak pénze? Nem ez lesz?) Nagyon sokszor hallottam e Házban azt a számot önöktől, hosszasan regéltek erről, hogy 300 ezer magyar dolgozik csak Londonban. Ehhez képest, tisztelt képviselőtársaim, időközben nyilvánosságra került az Egyesült Királyság foglalkoztatási szolgálatának pontos adata (Mirkóczki Ádám: Mindenki be van jelentve!), amely nem Londonra, hanem az egész Egyesült Királyságra vonatkozik. Abból kiderül, hogy összesen 86 ezer magyar ember dolgozik Angliában (Dr. Harangozó Tamás: Akkor minden rendben van! - Zaj a Jobbik padsoraiból.), nem 300 ezer. Ezek után, tisztelt képviselőtársaim, a számokat, amelyeket önök mondanak, ezek szerint minimum néggyel kell osztani a tisztelt Országgyűlésben, mert önök legalább ennyit lódítanak rajta. Tegyük hozzá azt is, hogy egyébként ugyanezekből az adatokból az is egyértelműen kiderül, hogy ezek többsége nem létesített állandó lakcímet (Dr. Harangozó Tamás: Ibizán hányan laknak?) és nem létesített ilyen ingatlant. Ebből az következik, hogy nem telepedett le tartósan az Egyesült Királyság területén.
Továbbá, tisztelt képviselőtársaim, szeretnék reagálni arra is, amit a Fidesz kongresszusán elfogadott nyilatkozat kapcsán mondott el Kósa Lajos frakcióvezető úr. Tisztelt képviselőtársaim, azt gondolom, az egy rendkívül fontos dolog, és erről beszéljünk őszintén: az, hogy az Európai Unión belül van egy schengeni övezet, amelyen belül szabadon áramlik a munkaerő, szabadon áramlik a tőke, és van lehetőség arra, hogy egyébként az áruk és a szolgáltatások is szabadon áramoljanak határok nélkül, azt gondolom, ez minden európai nemzet számára egy óriási lehetőség. Mi, magyarok nagyon-nagyon sokat tettünk és szenvedtünk azért, hogy idáig Magyarország is eljuthasson. Sokat szenvedtünk azért, hogy magyar állampolgárok szabadon vállalhassanak munkát Írországban, Angliában, Ausztriában, Németországban vagy bárhol másutt. Magyarországon nagyon sok ember veszítette el a munkahelyét, amikor 1990 után meg kellett nyitnunk a piacokat, le kellett bontanunk a védővámokat, és nem kaptunk még egyébként érdemi európai uniós támogatásokat. Ez több százezer munkahelybe is került Magyarországon. Cégek szűntek meg, erre mindenki emlékszik. A cukoripartól elkezdve rengeteg más szolgáltatás tekintetében Magyarország hátrányba került, tisztelt képviselőtársaim. Azt gondolom, azért szenvedtünk, hogy előbb-utóbb Magyarország teljes jogú tagja lehessen a schengeni övezetnek, szabadon vállalhassanak magyarok is munkát, és ezekkel a piaci lehetőségekkel szabadon tudjunk élni.
Ezért azt gondolom, hogy nekünk ezeket az értékeket kell védelmeznünk az Európai Unión belül, és mondjuk ki, ezt mondja ki a Fidesz is a nyilatkozatában, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem bevándorlásra van szükség, ha valahol munkaerőhiány van Európán belül, hanem akkor oldjuk meg az Európán belüli munkanélküli fiataloknak a helyzetét (Kunhalmi Ágnes: Ilyen oktatási rendszerrel?), és nekik teremtsünk munkahelyet. (Kunhalmi Ágnes: Igaz, de ilyen oktatással!) Mi a magunk részéről egy olyan európai politikát, olyan brüsszeli politikát tudunk támogatni (Kunhalmi Ágnes: Nem Brüsszel, hazai oktatáspolitika!), amely az európai fiataloknak teremt munkahelyeket, és nem bevándorlókat próbál behozni milliószám az országba. Arra szeretném kérni önöket is, hogy ha lehet, akkor önök is ezt képviseljék.
(14.20)
Igen, tisztelt Kunhalmi képviselő asszony, aki bekiabál itt időközben, szeretném önnek elmondani, hogy az ön pártja ennek az ellenkezőjét képviseli Brüsszelben. Önök azt szeretnék, meg az önök baloldali pártcsaládja, hogy milliószámra hozzanak be bevándorlókat Magyarországra, és azok vegyék el a munkahelyet a munkanélküli európai fiatalok elől. (Kunhalmi Ágnes közbeszól.) Mi ennek a fordítottját szeretnénk, tisztelt képviselőtársaim.
Ezért arra szeretnénk kérni önöket, támogassák azt, hogy a kötelező bevándorlás, a nagy számban behozott bevándorló helyett Európa eredeti alapértékeit, az alapszerződés szellemét és az alapszerződésben foglalt intézkedéseket tudjuk fenntartani a jövőre vonatkozóan is, hogy megőrizhessük a schengeni övezetet, megőrizhessük egyébként Európán belül a munkaerő, a tőke, a szolgáltatások szabad áramlását, és ezt ne korlátozza egy felelőtlen, bevándorláspárti brüsszeli politika. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban. - Kunhalmi Ágnes közbeszól.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me