DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Ön a felszólalásában 2015 nyerteseiről és veszteseiről kívánt szólni, számos konkrétum nélküli vádaskodást hallottunk. Ennek célját értem, de mégis engedje meg, hogy azt mondjam, a vádaskodások mellől bántóan hiányoznak az elmondottakból az elmúlt egy év közös eredményei. Azok az eredmények, amelyeket minden magyar ember magáénak vallhat, azok a közös eredmények, amelyek reményeink szerint javítják a magyar családok életkörülményeit (Dr. Schiffer András: Melyikét?), és azok, amelyek azt bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek. Engedje meg, hogy párat megemlítsek ezek közül!
2014-ben a magyar gazdasági növekedés Európa élmezőnyébe tartozott, és ez várhatóan igaz lesz 2015-re is. Nem mindig volt ez így. A kormányváltást megelőzően volt olyan év, amikor 7 százalékkal töpörödött a gazdaság, ezt nevezte a baloldal szakértői kormányzásnak. Az, hogy a magyar reformok működnek, a gazdaság pedig nő, a bérekre is hatással volt. Az előző évben 5 százalékkal növekedtek a reálbérek, és ez a növekvő tendencia várhatóan a 2015-ös évre is igaz lesz. Nem mellékes az sem, hogy 2015-ben továbbra is sikerült alacsonyabban tartani az energiaárakat, sikerült megvédeni a rezsicsökkentést. Ez változatlanul azt jelenti, hogy az áram és a gáz ára negyedével olcsóbb a korábbi időszakhoz képest. Lendvai Ildikó is büszke lehetne ránk.
Hadd folytassam a sort! Komoly közös eredménynek tartom, hogy sikerült kivezetni a devizahiteleket, a banki elszámoltatásnak köszönhetően 1,3 millió család terhei csökkentek, összesen mintegy 1000 milliárd forinttal. Ez azt is jelenti, hogy a hitelszerződések 74 százaléka esetében csökkentek a törlesztők. (Dr. Schiffer András: A forintosítás után?) A kormány úgy gondolja, hogy a családok megerősítése az egyik legfontosabb feladata. Ezért sem mellékes tény, hogy a családi adózás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, továbbra is sok száz milliárd forint marad a családok zsebében.
Szintén a családok megerősítését szolgálja, hogy külön adókedvezmény jár a fiatal házasoknak. Őket segíti az új otthonteremtési támogatás is, ez új és használt lakás bővítésére is igénybe vehető. Ezeknek az intézkedéseknek is fontos szerepük lehet abban, hogy mind a gyermekvállalási kedv, mind a házasodási kedv növekedett, ez utóbbi 5 százalékkal. Olyan eredmény ez, amelynek párthovatartozástól függetlenül talán még önök is örülhetnek.
(8.10)
Sok szó esik ezekben a napokban ebben a Házban is a gyermekek étkeztetéséről. Szeretnék arról beszámolni, hogy a korábbi 92 ezer helyett ma már 318 ezer gyermek jut ingyenes étkezéshez naponta többször. Nem szeretném azt sem elhallgatni, hogy 2015-ben már 800 ezer gyermek jutott ingyentankönyvhöz. Ebből is látszik, hogy a baloldal csak beszél a gyermekek ellátásáról, amíg a kormány dolgozik azon, hogy egyetlen nélkülöző gyerek se legyen ebben az országban.
Engedje meg, hogy még egy olyan eredményt említsek, amelyre minden magyar ember büszke lehet: ma 550 ezer emberrel több dolgozik, mint 2010-ben. (Dr. Schiffer András: Mennyiért?) A helyzet az, hogy a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. A magyar reformok működőképességét jelzi, hogy több mint nyolc éve nem volt olyan alacsony a munkanélküliek száma, mint ma. A munkának tehát ma már sokkal nagyobb a megbecsülése, mint 2010 előtt volt.
Tisztelt Képviselő Úr! Ami az önök javaslatait illeti, szeretném önt emlékeztetni arra, hogy az LMP-nek már volt korábban egy adózási javaslata (Dr. Schiffer András: Így van!), ennek értelmében önök bevezettek volna egy 25 százalékos adókulcsot (Dr. Schiffer András: Pontosan!), ez pontosan 10 százalékkal több, mint amennyi most januártól lesz. (Dr. Schiffer András közbeszól.) Ez azt is jelenti, hogy ha ma önök lennének kormányon, annak leginkább a magyar családok lennének a vesztesei. (Dr. Schiffer András: Néhány család!)
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me