DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon örülök annak, hogy felhozta a béremelések ügyét. Amikor egy párt béremelést lenget be (Tóbiás József: Fizetés!), a legjobb kiindulópont az, ha megnézzük, emelte-e a béreket akkor, amikor hatalmon volt. A helyzet az, hogy önök pont az ellenkezőjét tették.
Miközben az első polgári kormány idején két és félszeresére nőtt a minimálbér, a baloldali kormányok alatt szinte alig volt emelkedés. De ez nem minden. (Tóbiás József közbeszól.) Amikor önök kormányoztak, elvettek egyhavi bért a közszféra dolgozóitól (Balla György: Úgy van!), miközben rájuk hivatkoznak. (Tóbiás József: Öt éve ti kormányoztok!) Ezenfelül elvettek egyhavi nyugdíjat is. Szomorú tény, de ettől még tény, hogy a reáljövedelmek 2002 és 2010 között nem nőttek. Teljes képtelenség, hogy ezek után még a béremelések ígéretével jönnek.
Ezzel szemben 2010 után a magyar gazdaság növekedési pályára állt (Tóbiás József: Üljél le, államtitkár úr!), és ez azt is jelenti, hogy Magyarország átléphetett a lassú bérnövekedések korszakába. A minimálbér 2010 óta 105 ezer forintra nőtt (Tóbiás József: Bruttó! És mennyi az adó rajta?), ez azt is jelenti, hogy az OECD országai közül 2010 és 2014 között Magyarországon nőttek a második legnagyobb mértékben a minimálbérek. (Tóbiás József: A bruttó bérek!) Ez a kedvező tendencia a jövőben is folytatódni fog.
A reáljövedelmek 2010 óta 10 százalékkal nőttek, és ehhez a családi adózás is hozzájárul. A béremelések a társadalom több rétegét is érintik (Közbeszólás az MSZP soraiból: Akkor miért van négymillió szegény?), az elmúlt időszakban nőtt a pedagógusok bére, az egészségügyi dolgozók bére, a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bére is, nőtt emellett a katonák és a rendőrök juttatása, amit 2016-ban további emelések követnek. Rövidesen elindul emellett a közszolgálati dolgozók életpályamodellje is.
A kormány intézkedései azt szolgálják, hogy több maradjon az emberek zsebében, erről szól a családi adókedvezmény kiterjesztése januártól, és az áfacsökkentés is. Ha az MSZP valóban béremelést akar, akkor támogatja a további adócsökkentéseket. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(8.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me