DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Felszólalásában ön is utalt rá, hogy a 2002 és 2010 közötti időszak minden idők legkorruptabb kormányzása volt. Igen, elmerengtünk már itt azon a tisztelt Házban, de még mindig nem tudjuk eldönteni, hogy mi is ennek az időszaknak a legtalálóbb szimbóluma, Zuschlag János fantomegyesületei, a pusztába épített alagutak, a térdig érő kilátó, a dombokat átszelő völgyhíd vagy szimplán egy nokiás doboz. Ezt valóban nehéz eldönteni.
Egy biztos, a jelenlegi kormány hivatalba lépése után zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Ezt tükrözi az új alaptörvény is, amely kötelességként nevezi meg az állami vagyonnal való felelős gazdálkodást. Nagy szükség volt erre, mert a baloldali kormányok elherdálták a magyar közvagyont, elég csak az állam által nemrég visszaszerzett csillebérci táborra gondolni. A jelenlegi kormány mindemellett évtizedes adósságot törlesztett akkor, amikor átláthatóbbá tette a pártfinanszírozást. Az új törvény lehetővé teszi, hogy a pártok kampányidőszakban akkora keretből gazdálkodjanak, amely valóban elég egy kampány lefolytatására. Ez biztosítja azt, hogy a pártok mindenféle külső befolyástól függetlenül működhessenek. Ha pedig valaki megszegi a szabályokat, akkor szigorúan felel érte.
Az új kormány sokat tett a feketegazdaság elleni harcban is. Ennek egyik kulcsa az online pénztárgép bevezetése, amely megnehezíti a vállalati bevételek eltitkolását, és hozzájárul a feketefoglalkoztatás visszaszorításához is. Egy másik jelentős lépés az elektronikus útdíjrendszer 2015-ös bevezetése. Ennek segítségével megelőzhetők a fuvarozással kapcsolatos áfacsalások. Ez az új rendszer egyébként évi több tíz milliárd forinttal növelheti az áfabevételt.
Szeretnék kitérni az új közbeszerzési törvényre is. Még a módosításokkal is elmondható, hogy Európa legszigorúbb közbeszerzési törvénye ma Magyarországon van; szigorúbb, mint bármelyik korábbi, amely Magyarországon hatályban volt. Míg a baloldali kormányok alatt a közbeszerzéseket rendre offshore-cégek nyerték, az új törvény kizárja a közbeszerzésekből az offshore-cégeket. Ma ott tartunk, hogy Magyarországon a közbeszerzések nyilvánosak. Mindenki láthatja, hogy ki indult és ki nyert. Az új törvény mindemellett életszerűbb és könnyebben betartható lett.
Tisztelt Képviselő Úr! A kormány továbbra is mindent megtesz a korrupció visszaszorítása érdekében, a javaslatokat meghallgatja, azonban nem fogadja el a kioktatást olyan pártoktól, akik még a kormányzás terhétől távol kerülve is tele vannak korrupciós ügyekkel. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me