DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Én azzal kezdeném, amivel ön zárta: ez az utolsó ülésnap az idén itt a parlamentben. Most még ugyan gyéren vagyunk, ettől függetlenül minden itt lévő és itt nem lévő frakció tagjának én is áldott, szép karácsonyt kívánok, és boldog új esztendőt. Teszem ezt a „karácsony” szót alá is húzva.
Frakcióvezető úr is utalt rá, hogy Európának újra fel kell fedezni azokat a keresztény gyökereit, amelyek az európai identitást adják. Azt a tendenciát néha kicsit elszörnyülködve, néha a szörnyülködés mellett akár meg is mosolyogva láttuk Európa nyugati felében, amikor a keresztény gyökereket megtagadták vagy igyekeztek háttérbe szorítani. Bízunk benne, hogy ezt a most már mindenki által a multikulturalizmus zsákutcájának titulált utat végre feladják az európai politikusok, és visszaállnak az európai identitás újrafelfedezésének irányába. Amikor Európa megújult, az mindig úgy történt, hogy a keresztény gyökerekhez nyúlt vissza. Gondolhatunk akár a legutóbbira, a második világháború utánira, amikor a németek és a franciák kiegyezésének alapja pontosan az a kereszténydemokrata politika volt, amelyik a kereszténységben gyökerezik, és annak egyfajta politikai megnyilvánulása.
És láttuk azokat - ahogy az előbb is mondtam - a néha elborzasztó dolgokat, amikor azt mondták Brüsszelben, hogy a karácsonyfát már nem lehet felállítani, hiszen az a bevándorlók egy részének az érzékenységét sérti, vagy amikor azt mondták egyes vezetők, hogy azokban a táborokban, azokban az iskolákban, ahol nagyon nagy a bevándorlók aránya, a keresztény szimbólumokat el kell távolítani. Bízunk benne, hogy senki sem értelmezi így félre, hogy mit jelent a türelem, mit jelent a befogadás, hiszen nem nekünk, európaiaknak kell megváltoznunk, nem nekünk kell asszimilálódnunk az ide bevándorlókhoz, hanem a bevándorlóknak kell elfogadni az európai kultúrát, amelynek elválaszthatatlan része a kereszténység is.
Így tehát semmiképpen nem lehet az az út, amit az elmúlt időkben sokan mondtak. Talán a Milánó melletti iskola karácsonyi ünnepsége az egyik leginkább szembeötlő példa, amit télünneppé változtattak, és már nem énekeltek vallásos karácsonyi dalokat, mondván, hogy ne bántsák meg a bevándorlókat. Azt hiszem, senki számára nem lehet megbántás az, hogy mi a világnézetünk szerint élünk, hiszen ők tudták, hogy egy ilyen világnézetű kontinensre érkeznek.
Márpedig az, amit mi a világról gondolunk, pontosan a megváltásból, a megváltottságból származik, abból, hogy a hitünk szerint 2 ezer évvel ezelőtt Megváltó született ide a Földre, aki minden embert megváltott, és minden embernek ugyanazt az emberi méltóságot adta. Ez az, ami különbözik a más földrészekről érkező, más kultúrájú és más vallású emberekből, hogy mindenki számára ugyanazt az emberi méltóságot tartjuk fontosnak, megkülönböztetés nélkül, a férfiak és a nők esetében vagy a különböző világnézetű emberek esetében egyaránt, mivel 2 ezer évvel ezelőtt mindnyájuk számára eljött a Megváltó. S mivel mindnyájunkat megváltott a bűneinktől húsvétkor, ezért mindenkit ugyanúgy tisztelünk, és minden ember életét ugyanolyan fontosnak tartjuk. Ezért utasítjuk el az erőszakot, hiszen a Megváltó is az erőszakot elutasítva szenvedte végig a golgotát. S ezért tartjuk fontosnak az emberi méltóság mellett a békességet, és utasítunk el mindenfajta terrorista vagy más merényletet, másfajta eszköz alkalmazását.
De nem akarnék erről túl sokat beszélni, hanem áttérek arra, amit képviselő úr is mondott, a családok támogatására. Nézzük meg az elmúlt egy évet, hiszen karácsony az az időpont, amikor a családok összegyűlnek. Mi arra törekedtünk, hogy ahol csak lehetséges, s ahol a családok egyre bővülnének, ott ennek anyagi akadálya ne legyen. Ezért bővül a jövő évben a második gyermekek után járó adókedvezmény egy négyéves program részeként, összességében a duplájára, ezért vállaljuk át a bölcsődés és óvodás gyermekek szüleitől a gyermekek étkeztetési költségét, ezt már tíz gyerekből kilencnek az állam fizeti, így 92 ezerről 318 ezerre emelkedett ezeknek a gyermekeknek a száma. Ezért vállaljuk át a családoktól a tankönyvek költségét, az idén az első három, jövőre már az első négy osztályban. Aki gyermeket vállal, akinél bővül a család, akinél a karácsonyfa alatt évről évre egyre többen vannak, azok nemcsak a családi típusú adókedvezményre számíthatnak biztosan, de most már a kisgyermekek esetében a napi többszöri étkezésre, vagy az iskolás gyermekek esetében a tankönyvek ingyenes megadására.
Ugyanígy fontos volt az elmúlt években az egyházakkal való kiemelt kapcsolat. Az egyházi törvényről pont ma szavazunk; majd kiderül, hogy az ellenzéki pártok támogatják-e a nemzetközi viták lezárását - vagy pedig abban érdekeltek, hogy ezek tovább folytatódjanak - és sikerül-e rendezett állapotokat létrehoznunk. De az is nagyon fontos, hogy az elmúlt évek béremelései révén azok száma, akik valamilyen okból ki vannak téve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának, immáron több mint 600 ezerrel csökkent. Ők azok, akik a biztos középosztály-egzisztencia mellett készülhetnek a karácsonyra. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me