DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az évet úgy kezdte Magyarország miniszterelnöke, idézem: „A következő éveknek a mindennapi dolgozó, keményen dolgozó emberekről és családjaikról kell szólniuk.” Ehhez képest ez az év kizárólag a migrációs válságról szólt. Mindeközben a hatalom a bérek leszorításával versenyez a különböző összeszerelő üzemek kegyeiért. Orbán Viktor a német és más globális nagyvállalatok cselédjévé tette Magyarországot. Ennek is eredménye az, hogy a fiatalok ma gyakorlatilag a közmunka és a kivándorlás közül választhatnak.
Államtitkár úr figyelmébe ajánlanám, ha a tegnapi adatok nem győzték meg, hogy csak tavaly 920 milliárd forintot utaltak haza, ez a GDP 3 százaléka. Azt gondolom, ez azért egy eléggé masszív szám. Az unokák nélküli ország réme fenyeget.
A másik folyamat, ami zajlott mindeközben ebben az évben, az a bandaháború, tehát hogy a nyerteseket, ennek a politikának a hazai nyerteseit főhatalmi törvényi eszközökkel jelölje ki a narancsos uralom. A bandaháború nyertesei között ott találjuk természetesen a helyben lakó földműves Mészáros Lőrincet, ott találjuk Garancsi Istvánt és érdekkörét, akik ugye, trükkös módon, törvényi eszközökkel jutottak hozzá az ESMA Kft. megvásárlásához, hiszen azt a 25 milliárd forintot, amit a kormányzati kommunikáció kezel, valahol azért csak el kell szórni. A nyertesek között ott van Andy Vajna, akit az online szerencsejáték-biznisszel ajándékozott meg a kormány. Ott vannak a rokonok, akiket a pár héttel ezelőtti közbeszerzési törvény módosításával újra beengednek a közbeszerzések piacára, és így hozzák létre az új hűbéri viszonyokat Magyarországon.
A történet sajnálatos módon nemcsak arról szól, hogy a korrupció intézményesül Magyarországon, olyanokat kedvezményeznek, olyanok lesznek ennek a rendszernek a nyertesei, akik valódi értéket Magyarországon biztosan nem hoznak létre. Viszont figyelemre méltó, hogy az új nyertesek közül, akár a Garancsi-érdekkörre, akár Andy Vajnára gondolunk, olyanok vannak, akiknek a céghálójában bizony ott figyelnek offshore-cégek, ott figyelnek azok az offshore-cégek, ahol az itt, Magyarországon főhatalmilag megkapott ajándékok javait szépen el lehet helyezni.
Tisztelt Országgyűlés! Közben olyan folyamatok zajlanak Magyarországon, hogy például a beruházási ráta újra szabadesésbe került. Ha levesszük az uniós pénzeket, Magyarországon a beruházási ráta 2015-ben, mondom, az uniós pénzek nélkül, nagyjából 13 százalék. Itt is az állami beruházások dominálnak, az utolsó negyedévben a magánszektor beruházásai egyenesen csökkennek. Értékteremtő beruházások nélkül nem lesz bérnövekedés Magyarországon. A kivándorlás és a csökkenő beruházások együttesen fogják eltüntetni a maradék gazdasági növekedést is.
A közszféra béreit mesterségesen leszorítja a kormány. Ennek világos jele az, amikor a közalkalmazotti munkahelyekre közmunkásokat foglalkoztatnak vissza. 2010-hez képest 3 százalékkal nőtt a dolgozó szegények aránya Magyarországon, a háztartások egyharmada létminimum alatt él. A közszféra béremelésére, a minimálbér létminimumra emelésére egyébként meglenne a pénz, csak az a probléma, hogy ezt a pénzt bizony ellopják.
Mit kellene tenni? Először is az állam meglévő, vagy az állam kezében még év közben megvolt 380 ezer hektárt, amit önök dobra vernek, föl lehet használni arra, hogy a hátrányos helyzetű településeknek, szociális szövetkezeteknek adjunk földet azért, hogy ők értékteremtő munkát tudjanak adni az embereknek. Életbe kell léptetni azokat az antikorrupciós szabályokat, amelyek elzárják a szivattyút a magyar nemzetgazdaságban. Az offshore-lovagok kiseprűzéséről szóló javaslatunkra gondolok. Gondolok a kiszámíthatósági törvénycsomagunkra, gondolok például arra a törvényjavaslatra, amit már tavaly tavasszal megfogalmaztunk, a politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatára vonatkozóan.
És természetesen azonnal a minimálbért 30 százalékkal meg kell emelni, hogy elérje a létminimumot. A nyolcadik éve befagyasztott közalkalmazotti bértáblát le kell cserélni, de a legfontosabb gazdasági lépés és egyben bérnövekedést okozó lépés az, hogy az oktatásba vissza kell tenni azt a 200-250 milliárd forintot, ami évente hiányzik. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a munkahelyteremtő támogatásokkal nem az összeszerelő üzemeket, a multik zsebét kell megtömni, hanem a hazai kkv-szektornak és szövetkezeteknek kell juttatni ezeket a támogatásokat.
El kell dönteni: egy unokák nélküli összeszerelő országot vagy egy megújuló Magyarországot szeretnénk. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me