HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az év utolsó ülésnapján talán illő visszagondolni néhány mondat erejéig az elmúlt évre, és mivel ez egyúttal a karácsony előtti utolsó ülésnap is, néhány köszöntő mondat is idekívánkozik.
Ez az év jó híreket hozott a határon belül, viszont komoly aggodalomra okot adó híreket határon túlról. A határon belüli hírek elsősorban a magyar gazdaság növekedéséről, erősödéséről szóltak, aminek társadalmi következményei is lettek: nőtt a foglalkoztatás; nőtt az átlagkereset. És itt meg kell jegyeznünk azt, hogy bizonyos társadalmi csoportoknál, például a pedagógusoknál az életpályamodellben biztosított bérnövekedésről van szó. Viszont vannak olyan társadalmi csoportok, gondolok itt például a kórházi ápolókra, ahol még előtte állunk, és nagyon is szükséges ez a biztosított és erőteljes növekedés.
A határon túlról viszont komoly kihívás zajlik, és erre a kihívásra egy nagyon rossz választ adott az európai baloldali vezetés, ami azt jelenti, hogy egy komoly problémákkal küzdő, tőlünk távoli kultúrában működő, most már állami szintre emelt terrorizmusban is megjelenő problémahalmaz van, amit erősít az a demográfiai robbanás, ami az iszlámban történt. Ez olyan helyzetet teremtett, ami előbb-utóbb olyan konfliktust robbant ki, amelynek ma tanúi vagyunk. Viszont azt is látnunk kell, hogy ez egy irányított bevándorlás, gazdasági és politikai okok állnak emögött.
A kérdés számunkra az, hogy milyen volt ez a válasz az európai baloldal részéről.
(8.30)
Közép-Európának viszont van esélye, és ezt az esélyt a keresztény gyökerekhez, a hagyományos értékekhez való ragaszkodás, illetve az önvédelmi reflex működése biztosítja.
De tíz nap múlva karácsony lesz. Ez a keresztény világ második legnagyobb ünnepe, aminek van üzenete nemcsak a hívők, hanem a nem hívők, mindnyájunk számára is. Ez az üzenet pedig az egymás felé fordulásról, a másik iránti érzékenységről, az emberszeretetről szól. A betlehemi gyermek családban született, és mi is a karácsonyt családban ünnepeljük. Tehát amikor a másik emberről beszélünk, akkor a szeretet legbiztosabb terepéről, a családról is szólunk. Minden felelős politikusnak az a célja, hogy a magyar családok betöltsék szerepüket, a gondozó, nevelő, védő funkciójukat. Amikor egy gyermek megszületik, az életútja már meghatározott, hogy milyen családban születik. A rendezett családi körülmények között nyilván megvan a lehetősége a későbbi karrierre is. De vannak családok, ahol az anyagiak hiánya, a munkanélküliség vagy az a fajta fáradság, ami már nem képes a gyermeket nevelni és a taníttatásáról is gondoskodni, nos, ezekben a családokban a gyerekek nem néznek egy biztos jövő elé.
A családok, különösen a szegény családok megsegítése mindnyájunk kötelessége. Ebben az évben több olyan intézkedés történt, ami ezt szolgálta. Gondoljunk csak az adókedvezmény kiterjesztésére, a gyed extrára, a gyermekétkeztetés nagyarányú támogatására, ami az ellenzéki kampánystratégia egyik elemét, a gyermekéhezés megszüntetését szolgálja. S természetesen a kis jövedelmű és szegény családok megsegítése volt a cél a közmunkaprogram beindításával is. Ezeket még folytatni kell. Azonban az, hogy Magyarországon a család intézményét is szolgálja a kormányprogram, minden család megerősítését jelenti.
Kívánom most, karácsony közeledtével, hogy ez az ünnep hozza meg a magyar családoknak a békét és a szeretetet, és minden képviselőtársamnak is áldott, békés karácsonyt kívánok. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me