GYÖNGYÖSI MÁRTON

Full text search

GYÖNGYÖSI MÁRTON
GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Értem. Köszönöm szépen. Tehát egyetértek azzal, amit Demeter Márta képviselő asszony megfogalmazott a Magyar Honvédségnek, a magyar katonáknak az alulfinanszírozottságáról, a magyar helikopter-gép-park, -állomány tragédiájáról. Hosszan lehetne sorolni azokat a problémákat, amivel a Magyar Honvédségnek szembe kell néznie. De teljesen felelőtlennek tartom azt, hogy miközben Magyarország a saját költségvetéséből ilyen nemzetközi missziókra áldoz, amelynek a céljai, a kimenetele teljesen bizonytalan, és nem kevés pénzt áldoz ilyen típusú missziókra, addig az országunk szinte védtelenül áll. És ha valamire, akkor erre a problémára a migrációs hullám, a migrációs válság tökéletesen rámutatott.
A Honvédelmi Minisztérium élén történt minisztercsere pont egy olyan időszakban zajlott, amikor a migrációs hullám és a migrációs kihívások bizony-bizony elgondolkodtattak mindannyiunkat a tekintetben, hogy mennyire élünk biztonságban a saját hazánkban, miközben a Magyar Honvédség kis túlzással a világ földkerekén van szétszórattatva a magyar kormányok döntései következményeképpen, és nincs az országban magyar katona, aki egy ilyen válságos pillanatban az országot meg tudná védeni. Ne menjünk bele abba, hogy a határvédelem felszámolása miért vezetett ide, de igen, egy magyar honvédnek, egy magyar katonának az lenne az elsődleges feladata, hogy az ország határait védje, Magyarországnak a területét védje azokkal a veszélyekkel szemben, amelyek jelentkeznek; jelentkezzen az akár migrációs válság tükrében vagy pedig katonai támadásnak a testében. Tehát akármilyen veszély fenyeget, magyar katonáknak Magyarországon kell Magyarország területi épségét biztosítani, nem pedig Közép-afrikai Köztársaságét, Szomáliáét és egyéb olyan országokét, amelyekben a magyar nemzeti érdeket nagyítóval sem tudjuk feltétlenül felfedezni; főleg úgy, hogy ezeknek a katonai misszióknak az eredménye messze elmarad attól, mint amit a missziók megindításakor elvártunk, és megfogalmaztunk.
Ilyen értelemben, ilyen kontextusban egy kicsit ilyen globálisabb összefüggéseket is figyelembe véve és különösen a jelenlegi konfliktusoknak az aszimmetrikus jellegét szem előtt tartva, a Jobbik Magyarországért Mozgalom továbbra sem tudja ezeknek a nemzetközi katonai missziókban való szerepvállalását a magyar katonáknak támogatni. Mi úgy gondoljuk, hogy eljött az ideje annak, hogy hosszú évek szerepvállalásának az eredményeit tüzetesen megvizsgálva új stratégiát alkossunk, revideáljuk a politikánkat, és valóban egy honvédelmi reformot, és a honvédelemért felelős stratégáknak a fejében egyfajta paradigmaváltást követően változtassunk a stratégiánkon.
Ilyen értelemben a Jobbik ezek alapján nem tudja támogatni ezeket a beszámolókat és ezzel együtt ezekben a nemzetközi katonai missziókban való részvételt sem. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me