DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem, ha valaki tartott már két fogadóórát országgyűlési képviselőként, akkor találkozott már ezzel a problémával, ezzel a kérdéskörrel, hiszen ez általános. Sokszor fordultak hozzánk az előző években is. Éppen ezért elfelejtette azt elmondani képviselő úr a felszólalásában, hogy milyen változások történtek ezen a téren.
De előtte egy csúsztatását hadd tegyem még helyre! Azt mondta ön, hogy az állam kivonult a szociális ellátás egy részéből. (Dr. Szél Bernadett: Mert így van.) Ön is nagyon jól tudja, ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy az önkormányzatok kivonultak a szociális támogatások egy részéből, és az állam látja el helyettük. Hiszen eddig vegyes finanszírozású volt, ez egyes támogatásokat részben az állam, részben az önkormányzat fedezte, most az ellátások egyik részét, a jövedelempótlókat teljes mértékben, automatikusan az állam fizeti ki, míg a kiadáskompenzálóknál az önkormányzatok megemelkedett forrásból, települési támogatás formájában fizethetik ki ezeket. Tehát itt egy szétválasztásra került sor, egy eléggé egyértelmű rendszer mentén. Tehát nem vonult ki az állam, itt egy feladatszétválasztásra került sor, de az állam növelte az önkormányzatok ez irányú támogatását is.
Az ápolási díjakból így továbbra is csak és kizárólag az állam fizeti az alanyi jogon járó alapösszegű és kiemelt ápolási díjat, az önkormányzatok a korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor hozzájárultak, sem az alapösszegű, sem a kiemelt ápolási díjhoz nem kell hogy hozzájáruljanak önkormányzati forrásból. A korábbi méltányossági juttatást adhatják települési támogatásként valóban az önkormányzatok. Ha megnézzük, hogy miként változott egy emelt összegű ápolási díj, akkor azt láthatjuk, hogy míg négy-öt évvel ezelőtt 38 350 forint volt, addig most ez 44 250, és azok esetében, ahol kiemelten nagy a feladat, ott kiemelt ápolási díjat vezettünk be. Ők 38 ezer forint helyett 53 ezer forintot kapnak ma már.
Számolja ki, képviselő úr, a különbséget, hogy öt esztendő alatt a 38 ezerről az 53 ezerre emelés 12 100 fő esetében mekkora jövedelemnövekedést jelentett. Nyilvánvalóan ezek nem nagy összegek, de ha megnézi, az előzőhöz képest 30-40 vagy 50 százalékos emelkedések voltak, minden kategóriában volt emelés, és van, ahol 50 százalék körüli. Ez mutatja, hogy a kormány igyekezett az ilyen nehéz helyzetben lévő embereken is sokat segíteni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me