DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Fontos elmondani ezen konkrét ügy kapcsán, hogy abból a hat orvosból kettő egy másik intézménybe kerül áthelyezésre. Lehetséges, hogy ott ennél magasabb bért kínáltak nekik, vagy valamilyen más előny volt. De azok a számok, amelyeket mondtam, hogy itt egy 980 ezer forintos átlagfizetés van ezen az osztályon, ezek tények, tisztelt képviselő úr, meg tudom önnek mutatni egyenként a fizetéseket. Hat orvosnak volt egymillió forint fölötti fizetése. Nyilvánvalóan megérdemlik ezt a pénzt, és az is nyilvánvaló, hogy más kórházakban nincs ekkora mértékű, éppen ezért kell általánosságban is sok figyelmet fordítani arra, hogy minél inkább tudjuk a szakorvosok esetében is, amit ön mondott, emelni a jövedelmeket. Ahogy mondtam önnek, egy fiatal szakorvos most már, hogy ha itt Magyarországon vállalja a további közfinanszírozott egészségügyi intézményben való munkavégzést, akkor 151 ezer forintnyi pluszjövedelemre számíthat, amit a rezidensévek után adunk ezeknek a fiatal szakorvosoknak, pontosan azért, hogy itt maradjanak, Magyarországon dolgozzanak.
Az általános ágazati kollektív szerződéssel kapcsolatban: természetesen folyamatosak a konzultációk az ágazat képviselőivel. Legutóbb múlt hét kedden jártak benn a minisztériumunkban, és egyeztettek arról, hogy ez a fajta ágazati kollektív szerződés miként valósulhat meg.
Ön is nagyon jól tudja, tisztelt képviselő úr, hogy már az előző években is történtek általános béremelések, mindenkinek hasonló mértékben, 27 százalékban, 75 milliárd forint értékben, és történt a betegágy mellett legtöbbet dolgozók, több műszakban dolgozók, éjszakás műszakban dolgozók számára további idei béremelés július 1-jétől 5,3-5,4 milliárd forint értékben.
Amit lehet tehát, meg kívánunk ezért tenni, a pluszjövedelmek fedezetét chipsadóból és másból is megteremtjük. A kórházak 500 milliárd forint értékű felújítása, korszerűsítése azzal is jár, hogy a kórházak üzemeltetése sok esetben olcsóbbá válik, akár a hőszigetelés miatt, akár a modernebb berendezések miatt. Amit ebből megspórolnak a kórházak, azt szintén tudják bérre fordítani. És a rezidensek bérét biztosan megspórolják a kórházak, mert azt közvetlenül most már az állam fizeti ki.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me