RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az előzőekben itt már hallhattuk két felszólalásban is, hogy a Szent Imre Kórházban sajnálatosan hat orvos, hat szakorvos mondott fel, akik az altatást, érzéstelenítést végzik, a sürgősségi betegellátásban, illetve az intenzív terápiában részt vesznek. A nyilatkozatok szerint azt mondták, hogy a munkavégzésükhöz a megfelelő feltételek nem voltak adottak. Értesüléseim szerint sokszor előfordult olyan, hogy két műtőben egy szakorvos altatott, ami jogellenes. Ez abból adódik, hogy kevés van belőlük. Tehát itt nem az anyagi megbecsülés volt az elsődleges indok - ahogy ön is elmondta, hogy 900 ezer forintot keresnek havi bruttó, ez nevetséges! Vállalkozási formában űzik ők a szakmájukat, átlagban 4 ezer forintos órabérrel, ami 500 ezerre jön ki. És ha megnézzük, hogy Nyugat-Európa többi országában mennyit keresnek, a négyszeresét, tehát Németországban a négyszeresét keresik ennek. Így nem állja meg ez a helyét. Azért is rossz ez a helyzet, ami kialakult itt, hiszen ez egy hiányszakma, ugyanúgy, ahogy a Szent Imre Kórházban is ezek a szakorvosok hiányozni fognak.
Felröppentek olyan híresztelések is, hogy altató-orvosi szakvizsgával nem rendelkező, tehát még rezidensi státusban lévő orvosok altatnak, felügyelet nélkül. Ez is jogszabályba ütközik. Azok a kis kórházak, ahol megszűntek az osztályok, az orvosok nem másik kórházba mentek át, és esetleg ott erősítették volna a szakorvosi gárdát, hanem mindinkább a nyugat-európai országokba mentek ki, és az ottani egészségügyi rendszert erősítették.
Ezért kérdezem államtitkár urat, hogyan próbálja a kormány kezelni azt a helyzetet, hogy a szakvizsgával már rendelkező és több éve dolgozó szakorvosok itthon maradjanak, és a magyar egészségügyi rendszert erősítsék. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból. - Szórványos taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me