HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Igen, ez sok mindent elmond arról, hogy ugye, újra a hulladékgazdálkodásról beszélünk, és a hulladékról szóló 2012. évi törvényt módosítjuk ismételten, amit egyébként ezen a héten nemcsak ma teszünk meg, hanem már be is nyújtotta a Fidesz-KDNP-kormány az újabb módosítását 7397. számon, amely véleményünk szerint olyan törvényt módosít, amin nincs mit javítani.
Ezt ugyan még helyettes államtitkár úr mondta el a bizottsági vitában, amikor határozati javaslatunkkal javítani próbáltuk a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt és a hulladékgazdálkodás rendszereit, és megpróbáltuk a kormány figyelmét felhívni arra, hogy milyen azonnali megoldandó problémák vannak a hulladékgazdálkodás rendszerében. De sajnos csukott fülekre találtunk, hiszen azt hallgathattuk végig, hogy nincsenek problémák, ezért nem kell vitatni a parlamentben a határozati javaslatunkat. Mégis azóta a harmadik módosítását éljük meg ennek a törvénynek.
Amit látunk ebben a törvényben és amit már meg is vitattunk és végig is hallgathattunk a bizottsági ülésen is, hogy most a 60 és 80 literes gyűjtőedények közszolgálati díjszabását állapítják meg, és hogy milyen jó, hogy akkor mostantól kétméretű szemetesbe lehet majd a lakosságnak gyűjteni a szemetet. Eddig is kétméretű szemetest kellett adni a szolgáltatóknak a lakosság számára. Most, hogy eddig is kötelező volt, most már legalább a díját is így megszabják. Azért jó sok időnek kellett ehhez is eltelnie.
De alapvetően az a jó, hogy ebben a módosításban még a kéményseprőipari közszolgáltatás hiányait is próbálják megoldani, mint ahogy többször elmondtuk, ami nem működik, amit tönkretettek, azt a katasztrófavédelemre bízzák, hogy majd a katasztrófavédelem kijelöli a közszolgáltatót.
Többször szeretném elmondani és hangsúlyozni, hogy persze lehet azt mondani, hogy a szolgáltatók oldalára áll az MSZP, csakhogy mi nem a szolgáltatók oldalára állunk, hanem egy fenntartható rendszert szeretnénk végre létrehozni. Egy olyan rendszert, amiben a szolgáltató képes a szolgáltatását tökéletesen ellátni, az eszközeit, ami van neki, fenn tudja tartani, ha elromlik, meg tudja javítani, ha ki kell cserélni, van rá pénze, hogy kicserélje, hogy az embereit fizetni tudja, ki tudja fizetni egyébként az összes többi járulékot, ami ehhez a szolgáltatáshoz tartozik, és egy olyan rendszert hozunk létre, amiben a lakosság is ki tudja fizetni a kifizetendőt, az önkormányzat is olyan rendszert lásson, ami fönntartható, és ne az legyen, hogy tényleg most már hetente módosítjuk a hulladéktörvényt. Nem gondolom, hogy ez önöknek jó.
Az az elkeserítő, hogy most már Horváth István előre bejelentkezett fideszes képviselő sem jött el, hogy védje a mundér becsületét, mert azt gondolom, hogy amikor hetente kétszer módosítunk egy törvényt, akkor a saját képviselőtársaik sem tudnak már mit mondani az ügy érdekében. Nagyon várom, hogy hátha államtitkár úr végre mond valamit, ami előremutató, ami fenntartható rendszert hoz létre; nem tovább próbálja a lyukakat betömni, és nem tovább próbálja a már elfogadhatatlan, fenntarthatatlan rendszert fenntartani.
Az a bajunk, hogy a végén el fogunk jutni odáig, hogy önök majd bemutatják mindenkiről, hogy mindenki rossz magukon kívül, ezért majd biztos az államnak kell ellátni nagy közszolgáltatóban ezt a feladatot is. Egyet vegyenek észre: ezek azok a szolgáltatások, amelyek jobb helyen vannak az önkormányzatoknál, jobb helyen van közelebb a lakossághoz, mert akkor legalább rendben működik. Mint ahogy elmondtam már jó párszor, a polgármesterek addig fogják fenntartani ezt a rendszert, főleg az önkormányzati tulajdonú nonprofit cégeknél, ameddig csak tudják, hiszen számukra fontos, hogy működjön ez a rendszer. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me