V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban fontosnak tartom elmondani, most a hulladékról szóló törvény módosítása kapcsán a cél valóban csupán az, hogy jogszabályi alapot biztosítsunk arra, hogy az elkülönített gyűjtéssel lehetővé vált 60, illetve 80 literes gyűjtőedényekhez a díjat a hatóság megállapítsa. Azért ez jó a lakosoknak, tehát rögzítsük, hogy a szolgáltatást igénybe vevők számára ez jó hír. Jó hír, hiszen csökkenthetik a díjukat mindazok, akik a szelektív gyűjtést becsülettel, tisztességgel elvégzik.
Valóban igaz az, hogy a közszolgáltatások esetén vannak nehézségek, mert egy átmeneti időszakot élünk, de ennek az átmeneti időszaknak rövidesen vége szakad. Ezt célozza meg az önök által említett, már beterjesztett törvényjavaslat, amelynek részleteire most nem kívánok kitérni. Viszont ebben az átmeneti időszakban is törekszünk arra, hogy megfelelő közszolgáltatást biztosítsunk, akár az önök által fölemlített katasztrófavédelem igénybevételével, akár támogatásokkal. Most is nyitva áll a lehetőség 3,3 milliárdos nagyságrendben, hogy az arra ráutalt közszolgáltatók pályázzanak.
A Gúr Nándor képviselő úr által felemlített 70 milliárddal kapcsolatban - ami egy kicsit kevesebb, hatvanegynéhány milliárdról van szó, ami a termékdíjból bejön - az a válaszom, hogy ennek az egésze a környezet- és természetvédelmet szolgálja. Ennek az egésze! Hiszen mintegy 11-12 milliárd az, amely közvetlenül hulladékhasznosítás céljából pályázat útján kerül a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégekhez, s mintegy 5 milliárdos nagyságrendben működtetjük a környezet- és természetvédelmi intézményrendszert. Azonban az elmúlt hét esztendőben a mintegy 2300 milliárdos európai uniós és hazai fejlesztésekkel szemben a most induló európai uniós programozási időszakban 2800 milliárdos fejlesztés lesz, tehát félezer milliárddal több, és ennek a hazai társfinanszírozását is például a termékdíjbevétel is szolgálja. Tehát szó nincs arról, hogy a termékdíjbevételt másra használná fel a kormányzat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me