DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az a megtiszteltetés ér, hogy most már azért a kormányt képviseli valaki; ez is nagy dolog, a kicsit is meg kell becsülni.
A helyzet az, hogy két héttel ezelőtt a Fidesz-KDNP egyszer már védelmébe vette a régi állambiztonsági tiszteket, ügynököket; most a nagy kérdés az, hogy az offshore-lovagokat védelmükbe veszik-e. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy a két dolog összefügg, mert a rendszerváltás utáni Magyarországot egyrészt ki lehetett fosztani azzal, hogy valakik bizonyos információs monopóliumok birtokában voltak a privatizáció hajnalán; de kifosztották ezt az országot úgy is, hogy a fejesek, azok, akik a gazdasági, kulturális, politikai elitet képviselték, és hozzájutottak nagy vagyonokhoz, könnyedén, offshore-cégeken keresztül szivattyúzták ki ennek az országnak az életerejét. A magyar államadósság két és félszerese vándorolt ki offshore-paradicsomokba a rendszerváltás óta.
A helyzet úgy áll, hogy önök szavakban nagyon erősek, tettekben már kevésbé. Tudniillik nemcsak az a bizonyos offshore típus van, amit az Alaptörvény tilt, tehát az úgynevezett jogi offshore, hogy nem átlátható a gazdasági szerkezete egy cégnek; létezik a gazdasági offshore, és ezt a legújabb törvényjavaslatában az LMP A-tól Y-ig, Andorrától Vanuatuig tételesen felsorolja. Mert amikor azt mondjuk, hogy vannak olyan kies szigetek, mondjuk, például a nagyon egzotikus Kajmán-szigetek, ahol valamiért nagyon szeretik a magyar letelepedésikötvény-bizniszt, amelyekről tudja a nagyvilág, tudja a világgazdasági sajtó, hogy offshore-paradicsomok, mert egészen egyszerűen olyan adózási körülmények vannak ezeken a szigeteken, amelyek miatt a tolvaj politikusok nagy kedvvel alapítanak leányvállalkozásokat.
Pontosan tudjuk, hogy akkor, amikor egy belize-i, saint-vincenti, Marshall-szigeteki befektető, mondjuk, palotát akar vásárolni Budapesten, akkor valójában nem az történik, hogy Belize-ben vagy Marshall-szigeteken megnövekedett az érdeklődés Magyarország, Budapest iránt, hanem arról van szó, hogy valamilyen oligarcha megfejtő, valaki politikus úgy gondolja, hogy így tud kibújni az adózás alól.
Az a törvényjavaslat, amivel a LMP most már második alkalommal a Ház elé áll, egyszerre kezeli az úgynevezett jogi és a gazdasági offshore-t. Azt mondjuk, hogy a magyar nemzetgazdaságból száműzni kell az offshore-lovagokat, tehát be sem lehet jegyezni olyan céget, amelyiknek a tulajdonosi háttere nem átlátható, vagy bizonyos egzotikus adóparadicsomokba nyúlnak ki a csápok. De továbbmegyünk, azt mondjuk, hogy az állami, önkormányzati szervezetek, még Matolcsy György se köthessen olyan ügyletet, ahol pénz folyik ki a magyar államkasszából vagy az önkormányzati költségvetésből offshore hátterű cégeknek. Meg kell tiltani azt a vircsaftot, hogy különböző színezetű, hol narancsos, hol szegfűs önkormányzatok offshore hátterű cégekkel kötnek ingatlanbizniszt; meg kell tiltani azt a vircsaftot, amikor a jegybank offshore-cégeknek utal át az adófizetők pénzéből súlyos milliókat különböző csodapalotákért.
De menjünk tovább! Az LMP javaslata arra is kiterjed, hogy az államéletben, az államigazgatásban nem szerepelhetnek olyan személyek, akiknek offshore-érdekeltségük van. És itt van az eb elhantolva, hiszen mi annyiban módosítottunk is a korábbi hasonló előterjesztésünkön, hogy bizony, miniszteri biztosoknál is megtiltanánk az offshore-érde-keltséget. Hogyan lehet a közpénzek környékére, a közhatalom környékére engedni olyan személyt, akinek offshore-érdekeltségei vannak?
És továbbmegyünk, mert azt is mondjuk, hogy a különböző állami pályázatokból ki kell tiltani mind a gazdasági, mind a jogi offshore-érdekeltségeket. Tehát magyarul, amennyiben önök valóban ki akarják seprűzni az offshore-lovagokat, Andy Vajnának föl kell állni a miniszteri biztosi székből, és a Garancsi- meg a Vajna-birodalom nem pályázhat semmiféle állami pályázaton, nem férhet hozzá közpénzhez, közvagyonhoz.
Bújjon ki a szög a zsákból: kinek az érdekében kormányoz a Fidesz-KDNP, a magyar emberek, a magyar adófizetők, vagy pedig néhány offshore-lovag, a Garancsik, az Andy Vajnák érdekében? Erről fognak holnap szavazni. Ez a javaslat, ha elfogadják, tiszta vizet önt a pohárba, nem fordulhat többé elő az, hogy offshore-lovag lesz a magyar nemzeti filmiparnak megbízott miniszteri biztosa; nem fordulhat elő, hogy közbeszerzésen, koncessziós eljáráson, illetve más állami, önkormányzati pályázatokon offshore-lovagok sertepertélnek. Ha a magyar nemzetgazdaság felvirágoztatása fontos önöknek, akkor legalábbis engedik tárgyalni a Házat erről a javaslatról. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me