DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Frakciónk támogatja ennek az előterjesztésnek a napirendre vételét és tárgysorozatba vételét, és nagyon bízom benne, hogy tudunk is róla tárgyalni, hiszen a Fidesz is elkötelezett volt ebben az ügyben még 2010 környékén, hiszen beterjesztettek olyan jogszabályt, mint a nemzeti vagyonról szóló törvény, amely kifejezetten tiltotta, hogy nem átlátható gazdasági társaságokkal lehessen szerződést kötni, és emlékeim szerint volt egy olyan javaslat is, talán Lázár János miniszter úr jegyezte, hogy az európai uniós pályázatokon sem vehetnek részt ilyen átláthatatlan szervezetek. Ennek köszönhetjük például, hogy Simicska Lajos elismerte, hogy a Közgép a háttérben mégiscsak az ő tulajdonában áll.
Viszont valami itt megtört, valami megroppant, hiszen láthattuk, hogy ennek ellenére mégis rengeteg olyan szerződés köttetett mind az államnál, mind pedig az önkormányzatoknál, amelyek offshore hátterű cégeket jelentettek az együttműködés másik oldalán.
Ilyen volt a MET Zrt. ügye, és sajnos ilyen volt a Quaestor Zrt. ügye is, ahol annak ellenére kötöttek önkormányzatok is szerződéseket, hogy ezt a törvény kifejezetten tiltotta. És ennek sajnos semmi következménye nem lett, hiába tettünk büntető feljelentést, hogy ezek a cégvezetők vagy akár az önkormányzat vezetői visszaéltek a jogukkal és megsértették a nemzeti vagyonról szóló törvényt, semmilyen ügy ebből nem lett, semmilyen büntetőeljárás nem indult. Éppen ezért tartjuk szükségesnek és fontosnak, hogy ezt a törvényjavaslatot a parlament megtárgyalja, és nemcsak ezt, hanem például az olyan úgynevezett magyar opciós szerződések ügyét is, amellyel Simicska Lajos és üzlettársai éltek akár a TV2 ügyében; kíváncsiak vagyunk, hány ilyen bújtatott szerződés rejlik páncélszekrényekben. Kérem, támogassák a javaslatot!
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me