DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Egy nagyon érdekes történet bontakozott ki a háttérben, és csak sajtóinformációim vannak, ezért nem haboztam önhöz fordulni, hogy teljes egészében lássam ezt a történetet.
Kicsit visszatekintve azt látjuk, hogy Magyarország történetében a Paksi Atomerőmű bővítése talán a legtitkosabb beruházás, még az atomtörvényt is módosították annak érdekében, hogy gyakorlatilag az adófizetők egyetlen fontos részletet se ismerhessenek meg a 12 000 milliárd adóforintot felemésztő projektről vagy 30 évig.
Ez finoman szólva is egy hungarikum, az egész világon csodájára jártak annak, hogy milyen titkosításokat kell itt, Magyarországon bevezetni, és magunk is értetlenséggel fogadtuk, hogy vajon miért van erre szükség.
Annál meglepőbb volt, hogy néhány hónappal ezelőtt, legalábbis sajtóinformációk szerint, a titkosított iratok egy részének a minősítését megváltoztatták, méghozzá az EPC-szerződésekről van szó, ami az építésről, a tervezésről szól. Egyharmadára csökkentették a titkosítás időtartamát, és a titkos minősítést korlátozott terjesztésűre változtatták. Úgy gondolom, hogy ha e szerződés titkosítási besorolását enyhítették, akkor láthatóan nem áll meg az az érv, amit önök korábban használtak, hogy itt nemzetbiztonsági vagy szellemi tulajdonhoz kapcsolódó okok miatt kell mindent titkosítani vagy 30 évre, mert láthatóan ez olyan része a dokumentumnak, amely ugyancsak sűrűn tartalmazhat ilyen szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat.
Úgyhogy ezért kérdezem öntől, hogy akkor igaz-e ez a sajtóhír, amit olvashattunk, illetve hogy mikorra várhatjuk, hogy a szerződés többi részének titkosításán is enyhítenek.
Illetve még egy kérdésem van: pontosan minek a hatására következett be ez az enyhítés? Ki jelezte ezzel kapcsolatban önöknek, hogy problémás? És ez vajon egy általános felülvizsgálatnak a része, vagy valamilyen más módon került ennyire fókuszba a szerződéseknek ez a részlete?
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me