HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit már ez év márciusában igazolta az a tény, hogy akkor a Standard & Poor’s hitelminősítő felminősítette Magyarországot, és a BB plusz kategóriába sorolta be. Ráadásul ennek az új osztályozásnak a kilátása stabil volt, amiről az elemzők akkor azt gondolták, hogy akár idén ősszel újabb felminősítés várható.
A hazai gazdaságpolitikai és politikai intézkedések meghozták a gyümölcsüket, hiszen a Moody’s nemzetközi hitelminősítő stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását. A mostani döntés kapcsán a hitelminősítő kiemelte azt, hogy hazánk államadóssága fenntartható, ezáltal kiszámítható módon csökken, a költségvetés hiánya már több éve 3 százalék alatti, valamint azt, hogy az adósság szerkezetében erősödik a hazai fizetőeszköz jelenléte.
(15.50)
A három irányadó intézet közül így már kettő, a Fitch és a Moody’s tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló, pozitív kilátást Magyarországra. A költségvetési és gazdaságpolitika kiegyensúlyozottsága ösztönözheti a növekedést és a banki hitelezést Magyarországon. Ez utóbbit különösen annak fényében, hogy csökkent a bankadó mértéke.
Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország hitelminősítői besorolása befolyásolja a hazánkba befektetni kívánók döntéseit, ezáltal hatással van az ország gazdasági helyzetére. Milyen lépéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb a befektetési ajánlású kategóriába kerüljön? Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me