TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy erre az interpellációra a választ maga a kormány elmúlt ötéves gazdaságpolitikája adja meg, hiszen azt is lehetne erre válaszolni, hogy azt fogja a kormány tenni, amit az elmúlt öt évben tett: a magyar érdekeket szolgálva, munkahelyeket teremtve, a gazdaság növekedését ösztönözve fogja a döntéseit meghozni.
Hosszú út vezetett eddig, hogy elismerjék hazánk teljesítményét, a magyar emberek, a magyar gazdaság teljesítményét, hiszen a kezdet kezdetén kevés követőre és elismerésre volt oka a magyar kormánynak, hiszen rendszerint bírálták a magyar utat, a magyar reformokat, amelyek most már bizonyították, hogy működőképesek.
Nemcsak a hitelminősítők, hanem az egyéb nemzetközi szervezetek is elismerik most már hazánk teljesítményét és gazdaságpolitikáját, így az Európai Unió rendre megváltoztatja az előrejelzéseket pozitívan, felfelé. Így az IMF is, amelyiknek megköszöntük a banki és társadalompolitikai szolgáltatásait Magyarországon, szintén elismeréssel szólt a magyar gazdaságról, és az OECD nemzetközi szervezet is jóra értékelte a magyar gazdaság teljesítményét.
De való igaz, fontos az, hogy mit mondanak a hitelminősítők, hiszen általában a befektetők ezeket az értékeléseket figyelik, és ha nem is ez alapján, de hatással van döntéseikre, hogy melyik országba vigyék a tőkéjüket, melyik országban fektessenek be, hozzanak létre működő tőkét, építsenek gyárakat. Ez az év kimondottan kedvező az ország számára, hiszen ahogy ön is mondta, a Standard and Poor’s, a Fitch is és a Moody’s is pozitív kilátással látta el a magyar eredményeket, amely jó esélyt ad arra, hogy ebben az évben meg fog történni az egyik felminősítő intézetnél Magyarország befektetési kategóriába való átsorolása.
Ez nagyon érdekes dolog, hiszen a felminősítők könnyen leminősítenek, szinte egyik hónapról a másikra, de a felminősítésért, a pozitív eredményért nagyon kőkeményen kell harcolnia, küzdenie egy-egy országnak, és Magyarország eljutott ennek a kapujába. Valóban úgy van, ahogy ön is mondta, hogy kiválóak a makrogazdasági mutatói, csökken az államadósság-pálya, csökkenő a devizaadósság aránya, a gazdasági növekedés üteme fenntartható, és várhatóan fenntartható lesz, az európai uniós átlag feletti lesz a következő években is. Magyarország külső sérülékenysége csökken, ezáltal ellenálló képességünk jelentősen javult. A magyar gazdaság lényegesen ütésállóbb lett, és a feltörekvő piacok megingásai, feszültségei már nem rázzák meg a magyar gazdaságot. Ezáltal joggal reménykedünk abban, hogy a Fitch Ratings londoni elemzőknek a legfrissebb anyagában kijelentett tény, hogy Portugália mellett Magyarország is azon esélyesek között van, hogy visszanyerje a befektetésre ajánlott besorolását, ez valós, és reményeink szerint még ebben a hónapban meg fog történni. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me