L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A XX. század viharos történelmi eseményei minden európai ország számára világossá tették, hogy nemzeti kulturális örökségét féltve óvnia, őriznie kell.
Az Európai Unióban a tagállamok területéről jogellenesen kiszállított kulturális tárgyak visszaszolgáltatására először 1993-ban született rendelkezés, ez a Tanács 93/7/EGK irányelve. A tagállamok kulturális öröksége védelmében született irányelv célja, hogy a tagállamok számára lehetővé tegye azoknak a kulturális javaknak a visszaszállítását saját területükre, amelyeket a kulturális javak védelméről szóló tagállami jogszabályok vagy a kulturális javak kiviteléről szóló 116/2009/EK tanácsi rendelet megsértésével vittek ki egy másik tagállam területére.
A módosítás indoka az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott, a tagállamok területéről jogellenesen kivitt kulturális javak visszaszolgáltatásáról és az 1024/2012/EU rendelet módosításáról szóló 2014/60/EU irányelv, amelynek nemzeti jogba való átültetésére és hatályba léptetésére 2015. december 18-ai határidőt kaptak a tagállamok. A Miniszterelnökség ennek a jogharmonizációs kötelezettségének tesz eleget most a jogellenesen kivitt kulturális javak visszaszolgáltatásáról szóló 2001. évi LXXX. törvény módosításával.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A törvény módosítása elsődlegesen a hatályban lévő jogszabály új irányelv rendelkezésének megfelelő módosítását célozza, másodsorban pedig a jogszabályból mindeddig hiányzó, igen fontos eljárásjogi rendelkezéseket kíván pótolni. Nevezetesen: a magyar szabályozás mindeddig nem szabályozta azt az esetet, amikor Magyarország mint megkereső tagállam kívánja érvényesíteni egy adott, nemzeti kincseink közé tartozó védett tárgyra vonatkozó visszaszolgáltatási igényét egy másik tagállammal szemben. Ez teszi szükségessé a törvény szerkezeti módosítását is egy új, a visszaszolgáltatás igényét Magyarország javára történő érvényesítése cím beillesztésével.
Az irányelv új rendelkezései közé tartozik, hogy a korábbi szabályozással ellentétben a védett kulturális javaknak nem kell meghatározott kategóriába tartozniuk és nem kell a kor és/vagy érték tekintetében megállapított határértékeknek megfelelniük ahhoz, hogy visszaszolgáltatás tárgyát képezzék. Fontos eleme az új szabályozásnak a nemzetközileg már ismert kellő gondosság és körültekintés kritériuma, aminek alapján a piaci szereplőknek bizonyítaniuk kell, hogy gondosan és körültekintően jártak el egy, a kulturális javak körébe tartozó tárgy megszerzése során. Példának okáért beszerezte az adott tárgy származásával kapcsolatos dokumentumokat, vagy betekintett az ellopott kulturális javak hozzáférhető nyilvántartásába. Csakis ennek alapján léphetnek fel később esetleges kártalanítási igénnyel.
(13.00)
Tisztelt Képviselőtársaim! Új eleme az irányelvnek, hogy 2015. december 18-ától az illegális műtárgyforgalom visszaszorítása érdekében, amely egyébként bennünket kifejezetten hátrányosan érint, hiszen nagyon sok műtárgyat csempésznek ki illegálisan az országból, a tagállamok központi hatóságainak igazgatási együttműködését a belső piaci információs rendszeren - ez az úgynevezett IMI-rendszer - belül kifejezetten a kulturális javakra kifejlesztett modul segíti elő. Ennek a rendszernek a segítségével a kulturális javakért felelős központi hatóságok naprakész információkkal rendelkezhetnek a tagállamok területéről kivitt védett tárgyakról, illetve felhasználhatják a területükről ellopott vagy jogellenesen kivitt műtárgyakat érintő ügyekhez kapcsolódó releváns információk terjesztésére.
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország uniós tagságából következően végrehajtja azokat a jogharmonizációs feladatokat, amelyek az Európai Unió jogának való megfelelés érdekében minden tagállamot köteleznek. Mindezen túl azonban különösen nagy a felelősségünk abban, hogy biztosítsuk a kiemelkedő jelentőségű és pótolhatatlan védett műtárgyállomány biztonságos visszajuttatását hazánk területére.
Mindennek szellemében kérem képviselőtársaimat, hogy az önök előtt fekvő javaslatot szíveskedjenek támogatni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me