DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. év decemberében elfogadott törvénynek a jelen T/7408. számú törvényjavaslatba foglalt módosításait azok a tapasztalatok teszik indokolttá, amelyek a törvény hatálybalépése és alkalmazása során a gyakorlatban, a hatálybalépése után ez idáig felmerültek.
A korábbi szabályozással ellentétben, ahol a képviselőtestületnek bizonyos mértékű mérlegelési joga volt a polgármester illetményének megállapítása során, az Mötv. konkrétan rögzítette a polgármester illetményének mértékét. Az 1500 fős és az alatti lakosságszámú településeken a polgármester illetményének radikális csökkenését jelentette az új törvény.
Jelen törvényjavaslat lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy az 1500 fő és az alatti lakosságszámú településkategóriában a képviselőtestület a törvényben konkrétan meghatározott illetménytől a törvényjavaslatban szereplő mértékben a főállású polgármester illetményét legfeljebb 30 százalékkal az adott önkormányzat bevételei terhére megemelhesse.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat a társadalmi megbízatású polgármesterek esetében is lehetővé tenné az 1500 fő vagy az alatti lakosságszámú települések társadalmi megbízatású polgármesterei tiszteletdíjának a megemelését. Az 1500 vagy annál alacsonyabb lélekszámú települések jelentős részén a közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési feladatok ellátása rendszeres feladatot jelent a polgármesterek számára is. E jogintézmény hatékony működtetése érdekében indokolt a polgármesterek bevonása a közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési feladatokba, amelyet anyagilag is szükséges elismerni. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az összeférhetetlenségi szabályok módosítása, hogy a közfoglalkoztatással kapcsolatos megbízatás a jelzett települések polgármesterénél ne eredményezzen összeférhetetlenséget.
A 2014. évi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásakor hatályban lévő összeférhetetlenségi szabályok az elmúlt időszakban több alkalommal módosultak. 2012. október 12-ét követően az Országgyűlés több olyan törvényjavaslatot fogadott el, amelyek módosították az önkormányzati képviselőkre, polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, amelynek eredményeként a törvény 72. § (1) és (2) bekezdése között ellentmondás keletkezett, amelynek feloldása szükségessé vált.
Tekintettel arra, hogy nem volt cél a polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok szigorítása, ezért szükség van a korábbi szabályozás visszaállítására, amely az egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésére vonatkozó tilalmat a 3 ezer fő feletti lakosságszámú település főfoglalkozású polgármesterével szemben fogalmazta meg.
A helyi önkormányzatok döntéseinek törvényességi felügyeleti szabályait úgy alakította ki a jogalkotó, hogy ne keletkezzenek párhuzamos eljárások. Ezért a törvényességi felügyelet többek között nem terjed ki azon önkormányzati döntésekre, amelyek esetén munkaügyi vagy közszolgálati vitának van helye. Így azonban a törvényességi felügyelet jelenlegi eszközrendszere nem biztosít lehetőséget a kormányhivatal számára, hogy fellépjen azon önkormányzati döntésekkel szemben, amikor a döntés a munkavállaló javára történő törvénysértést tartalmaz. A tervezett szabályozás ezt a lehetőséget kívánja most megteremteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek alapján kérem, támogassák a T/7408. számú törvényjavaslatot, a KDNP parlamenti frakciója támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me